woensdag 25 maart 2015

Femke in beeld

Dinsdag 24 maart. De telefoon rinkelt regelmatig.
Of we weten dat onze schoondochter op NPO 2 is.

Omroep Max tafelt zo rond vijven in de middag.
Tafelgesprekken kenmerken zich door mensen van divers pluimage rond de tafel te nodigen, die door  bruggetjes achtereenvolgens aan het woord komen. Ik zie op het beeldscherm bij de gastheer Sybrand Max Niessen en zijn tafeldame Martine van Os - ook een vaste Max - drie jonge heren, het zangclubje  de 3 J's, een oudere heer en Femke zitten.
Het bruggetje van vandaag is kamperen.

Het zanggroepje slaapt tijdens een festival in een tent.
De oudere heer  heeft in de Hermitage een tentoonstelling ingericht rondom Napoleon en zijn geliefde Josephine. En jawel, weet Sybrand, Napoleon sliep tijdens zijn vele veldtochten vaak in een tent. Ziedaar.
En van de hand van Femke Creemers verschenen onlangs twee boeken over kamperen, één over het pimpen van caravans en campers (de tweede aanvullende druk) en een boek over eenvoudig koken op de camping.

Een stralende Femke beantwoordt de voor de hand liggende vragen. In haar openingsantwoord worden wij vernoemd, de schoonouders van wie ze de caravan hebben overgenomen. Daarmee legt Femke uit is alles begonnen:
'Het was een 'huge' geval met binnen een bruin hol.'
Dat moest worden aangepakt en rigoureus!
Zelfs een lid van het zanggroepje raakt geïnteresseerd en neemt een boekje ter hand.

En of Femke een recept uit haar tweede boek wil maken, het is immers bijna etenstijd.
Met ons bord macaroni op schoot volgen we het programma. Ik kijk vooral naar hoe Femke op de achtergrond staat te kokkerellen.
Er valt gelukkig niets op de grond.
Op het eind komt ze nog even in beeld. Charmant en stralend.
En wij?
Een beetje trots.
Mag toch?

donderdag 19 maart 2015

J'etais en Bardo

Zoals een dag en een week in een steeds strakker ritme worden doorlopen, zo heeft ook een jaar voor mij zijn vaste stramien.
Medio maart betekent via Staatsbosbeheer de houtvoorraad aanvullen, dat wil zeggen de stadia doorlopen van inschrijven, ophalen, zagen, klieven en stapelen.
De laatste drie stappen kosten voor de bestelde twee kuub zo'n vier werkdagen.
Om een beeld te schetsen  cq. te tonen:

 
Het zagen en klieven is eentonig, maar resultaatgericht,  een tikkeltje geestdodend zelfs zonder de alertheid te verliezen.
Gedachten schieten door je hoofd maar dat leidt niet tot mijmerstand.
 
* Netanyahu winnaar
* CDA tweede partij na de VVD (PvdA gehalveerd)
* K3 uiteen
* Bloedige aanslag Tunis bij het Bardomuseum
 
's Avonds onderuitgezakt voor de houtkachel passeren de nieuwsflitsen voor persoonlijke verwerking.
Bardomuseum...
We zijn er tijdens onze 25 jarige huwelijksreis  in 1996 geweest meen ik me te herinneren. Dat ik dwangmatig elke vakantie beschrijf krijgt enige zin. Ik kan het nazoeken.
 
Zaterdag 26 oktober namen we vanuit ons vakantieverblijf in Sousse deel aan een georganiseerde dagtrip naar Carthago en Tunis. De dag zit overvol. Te vol mopper ik.
Na een algemene inleiding in het Bardomuseum restten 20 minuten om de archeologische schatten te bezichtigen.
" Net genoeg tijd om in de shop het boek 'Das Bardomuseum' aan te schaffen. Thuis maar eens rustig bekijken."
En hop de bus weer in.
 
Ik blader het boek nog eens door. Hieronder een afbeelding van het mozaïek uit Sousse van rond 300. De dichter Vergilius met in zijn hand een papyrusrol met daarop het achtste vers uit de Aeneas. Links van hem de muze Clio, eveneens met een papyrusrol.  Rechts staat de muze van de Tragedie Melpomene met in haar linkerhand een masker.  
 
 
 
 
 
De schatten mogen hier dan redelijk veilig geborgen zijn, de tientallen bezoekers waren dat niet.
 
!996 was  de tijd van Ben Ali de verlichte despoot. In Tunesië begon de Arabische Lente, die hier als laatste land enigszins succesvol leek. Is met de aanslag ook daaraan een einde gekomen?
 
Zal er ooit een tijd komen dat we in volle rust en veiligheid weer naar Bardo kunnen terugkeren?
 
 
 


woensdag 11 maart 2015

Met andere ogen

Dit voorjaar volg ik op donderdagmiddagen de HOVO cursus 'Hoe eigen-aardig is de menselijke soort?', die wordt gegeven door prof. dr. Jan van Hooff.

Sinds (mijn) mensenheugenis wil ik het gedrag van mijn medemens begrijpen en daarmee ook dat van mezelf. Dat kan behalve door de bestudering van de psychologie en de filosofie, ook door de biologie.
In dat laatste geval moeten we van onze menselijke troon afstappen en ons gedrag bezien in de functie van overleven als individu, gemeenschap en soort. De traditionele visie op de mens als wezen met rede en vrije wil tegenover het dier als door instinctieve impulsen gedreven 'machine' (Descartes) is aan afbrokkeling onderhevig, zo schrijft van Hooff is de wervingstekst voor zijn cursus.

Jan van Hooff is emeritus hoogleraar gedragsbiologie en socio-ecologie.
Het plezier in vertellen - college geven -  spat er van alle kanten vanaf. Met een grote dosis humor boeit  hij het gehoor en bindt hij hen met illustratieve beelden aan zijn stellingen en conclusies.
De voorbeelden van gedrag bij primaten, de aapachtigen, vragen om verklaring.
Waarom doodt de leider van de Hanaman Lagoeren (de tempelaap) op een gruwelijke wijze de kinderen van zijn haremvrouwtjes?
Onze gruwel bij het zien van de filmbeelden neutraliseert de professor door de relativerende opmerking dat dit zo gaat in de natuur. Hij nodigt ons uit om verklaringen te zoeken.
Want dit geweld is niet zinloos.

Mijn leven is weer eens een klein stukje veranderd.
Sinds de start van de cursus bekijk ik Life Story op woensdagavond. Vanavond de laatste van de zes.
In de bijlage van De NRC van zaterdag lees ik over de vondst van een menselijke kaak van 2,8 miljoen jaren geleden, een vondst die onze soort 0,5 miljoen jaren ouder maakt.
Ik knip het schema met de evolutie van de diverse aapmensen uit, Paranthropos, Australopithicus en de Homo's Habilis, Rudolfensis en Erectus.
Vele overeenkomsten, vele verschillen. Verschillen in hersenomvang. Een zeker volume van meer dan 1,5 liter is nodig om toe te treden tot de Homo Sapiens. Overeenkomsten met de andere aapmensen en andere dieren: zorg voor voortplanting van nakomelingen, instandhouding van de gemeenschap en de soort.
 
Wat wij dierlijk gedrag noemen komt meestal alleen bij de Homo sapiens voor.
Voor deze week tekende ik op: egoïsme, vals spelen bij altruïsme (naar Grunbergs Voetnoot van dinsdag jl.), doden vanwege religie en het vernietigen van eeuwenoud erfgoed.

Menselijk, al te menselijk.



Dit is genealogie met het oog op de toekomst!


vrijdag 6 maart 2015

Xi

Gisteren, donderdag 5 maart,  schreef Marije Vlaskamp in De Volkskrant onder de titel 'Staat hier de nieuwe Mao Zedong?'  over het vandaag gehoudenVolkscongres van het Chinese parlement.
Ze schrijft over de steeds machtiger wordende president Xi. Hoe vaak, zo vraagt de auteur zich af, zullen de woorden 'De Vier Veelomvattendheden'vallen?
De Vier Veelomvattendheden is de kern van het programma van Xi.
De vier VOH's zijn achtereenvolgens: bescheiden welvaart voor iedereen, verdieping van de hervormingen, opbouw van de rechtstaat en strenger toezicht op de communistische partij.

Xi?
Ik heb er iets mee gehad.
Met dat woord.
Het is 1998. Thomas werkt bij het marketingbureau Hill and Knowlton. Hem is gevraagd om een nieuw frisdrankje in de markt te zetten. Het drankje heet...Xi.
Xi wordt uitgebracht in... jawel vier smaken.
Thomas wil van elk van de vier flesjes free cards laten maken met daarop gedichtjes. Hij vraagt mij om de teksten te maken. Ik wil dit doen onder voorwaarden dat mijn naam niet bekend wordt.
Aan de opdrachtgever zegt Thomas dat een gevluchte Chinees, Cécé (!), de teksten heeft gemaakt, maar dat die absoluut onbekend wil blijven.

Hieronder de kaarten.
Ze werden in een ruime oplage gedrukt.
'Temptation'  was snel uit de rekken verdwenen.
Van de andere drie kon ik in de Fontys kantine een stapeltje meenemen.
De dag erna was alles weg.



 
Cécé's geheim is onthuld, 17 jaar na dato.
Aanleiding het Chinese Volkscongres anno 2015 onder leiding van de grote leider Xi.
Het drankje Xi werd geen succes in Nederland.