De paramedici, aangesloten bij Parkinsonnet, nemen de bediening op zich.
Alle 41 gasten waren vol lof .
Ontroerend zijn de dankbetuigingen, die de organisatie ontving.
Wat is parkinson, wat is haar verschijningsvorm, wat is de behandeling, hoe is het verloop van de ziekte en welke vorderingen worden er gemaakt in de bestrijding ervan?
Allerlei vragen waarop door deskundigen in ons maandelijks café wordt ingegaan.
Ons café in Valkenswaard is meer een lezingencyclus dan een plek van ontmoeting.
Deskundigen maken duidelijk dat er vele verschijningsvormen van parkinson zijn en dat medicatie om nauwkeurige afstemming vraagt.
De effecten van het medicijn levodopa nemen in de loop van het gebruik af.
De laatste tijd richten de behandeling zich ook op technische ingrepen zoals het gebruik van dopaminepompen en Deep Brain Stimulation.
De effecten zijn bij de vooraf geselecteerde patiënten wisselend.
Wie mij vraagt waar hij wat meer beeld van de ziekte kan opdoen, raad ik het boek van Jon Palfreman, Hersensormen, de ziekte van parkinson en de raadselen van het brein aan, dat voor een sterk gereduceerde prijs van 9,90 verkrijgbeer is bij Bol.com.
Sinds kort is daar een advies bijgekomen: Lees de roman van Marie Kessel, Veldheer Banner (2018).
Op de omslag staat een tekening van Martin J.Bee, die de weblog The Dopamine Chronicles verzorgt.
In deze zevende roman van Marie Kessels beschrijft ze de ontwikkeling van de relatie van fotografe Dana Stromberg met de universitair docent Saul Banner bij wie de diagnose parkinson is vastgesteld.
De beschrijvingen zijn subtiel, liefdevol, volstrekt openhartig en in een literaire vorm gegoten.
Het is een voorbeeld van - indien goed geschreven - dat een casus inzicht kan gevenvan iets universeels, in dit geval van het algemene verschijnsel van de ontluisterende aftakeling, die met deze ziekte gepaard gaat. Dat inzicht wordt gegeven dankzij de open en nieuwsgierige houding van Dana en Saul.
Op pag. 238 overdenkt Dana de ziekte van haar vriend aan de hand van lezing van het literaire werk van Juan Goytisolo en Danilo Kis:
"In dit nieuwe millennium is parkinson, die stille ziekte, die haast roerloze aanwezigheid in het hart van onze samenleving, bijna ongemerkt een minstens even stigmatiserende ziekte geworden als kanker en aids. Al was het maar vanwege het 'creepy' uiterlijk van de parkinsonmens en zijn emotionele wisselvalligheid als gevolg van een onttakeld dopaminesysteem, de zware medicijnen en zijn voortdurende stress. "
Als je de ziekte van parkinson, zoals sommigen dat benoemen, als een versnelde ouderdomsziekte ziet, dan zou het goed zijn dat we Veldheer Banner lezen in het licht wat ons allen op den duur te wachten zou kunnen staan.