donderdag 21 februari 2019

Einde buxustuin

Toen we in 2004 op Tenerife een tuinontwerp maakten - je moet soms letterlijk afstand nemen om een rigoureuze verandering door te voeren - besloten we om de geometrische vormen van ons huis in de tuin terug te laten komen en te accentueren met paden afgezoomd met buxus.
Veertien jaar later sloeg een exoot, de buxusmot, onverbiddelijk toe, ook in de Gaspeltuin.

"Heb geen hoop op de terugkeer van buxus in uw tuinen", kopte onlangs tuingoeroe Romke van der Kaa in het E.D.
Zijn betoog is logisch.
De miljoenen larven die zich dit jaar vol vraten aan onze zo zorgvuldig opgekweekte geliefde buxus zullen komende zomer als motten de laatste restjes te lijf gaan.

Wat ons is aangedaan.
Hieronder twee foto's van onze tuin.
De eerste uit juli 2017. de laatste van vandaag.



Het zijn andere seizoenen. 
Kijk daar even doorheen.
Het gaat om de ravage op foto twee, wat er overblijft na een weekje hakken, kappen en rukken aan de perkenomlijsting.

Volgende week zal ik Ilex Crenata planten, een duur alternatief en hoop de charme van weleer terug te winnen.

'Voor zover ik weet heeft de Ilex nog geen vijand', troostte de kweker, nadat ik een kleine duizend euro via zijn mobiele pin had overgemaakt.

 

woensdag 13 februari 2019

Een gebaar, een verhaal




Het is ongebruikelijk om een blog te starten met foto's en zeker niet om daarna de vraag te stellen 'Wat is het verband dus beide foto's?'

Laat ik iets vertellen over de foto's.
Beide zijn genomen door Thomas.
Maar er is een sterker verband te noemen.

Foto 1 dateert van 25 oktober 2016, plaats: iets ten Noorden van Marbella, waar de oudste kastanjeboom van Europa staat  Ervoor: Femke, Luca en Noa.

Foto 2 is van vorige week donderdag 7 februari, plaats: voortuin van het huis van Thomas, Luca en Noa in Oisterwijk. 
Je ziet een hekje dat enige dagen ervoor door de Efteling, de laatste werkgever van Femke, bezorgd is. 
Er staan allerlei Efteling figuurtjes op dat hekje, een kabouter, een opspringend hert, Roodkapje maar ook Femke's hond Flint zoals die op de 'filigrane' omslag van Femke's rouwkaart is afgebeeld.

Om ervoor te zorgen dat het hekje niet wordt weggehaald hebben Thomas en ik die donderdag een verankerde fundering van 400 kilo gestort. 
Het hekje staat om een jonge kastanjeboompje, een loot van jawel die oeroude kastanje uit Spanje.

Ze hadden in 2016 10 kastanjevruchten meegenomen, die alle (!) in het voorjaar van 2017 in ons tuinkasje ontkiemden. 
Femke koos de mooiste, sterkste en die prijkt nu in de voortuin omarmd door die mooie, laatste waardering van haar collega's van de Efteling.

Een gebaar en een verhaal, ze kunnen troostend zijn. 



woensdag 6 februari 2019

Een sterke Leider

Sinds mijn studententijd - een hele poos geleden neem dat van mij aan - bezig ik, waar chaos, rommel, vertwijfeling, decadentie of wanhoop ter sprake komt, de uitspraak "Dat vraagt om een sterke leider", er direct aan toevoegend "met een korte ei welteverstaan".
Gevolg meesmuilende reacties, zeker in die begintijd. Wij moesten niets hebben van leiders en zeker geen sterke. Waar dat toe kon leiden hadden we gezien, of beter gezegd gehoord.
Nu na de oorlog de zaken weer op orde waren, opgeruimd en weder opgebouwd, was de tijd aangebroken om schoon schip te maken van de regentenkliek. Ludiek en anti-autoritair klonken onze kreten en als iets aan de macht moest zijn dan was het de verbeelding.

Laatst op een feest, ontsnapte me weer sinds lange tijd de oproep voor een sterke leider die de daarvoor besproken zaken zou oplossen en wachtte ik op hilarische reacties, de aanwezige zeventigers waren immers van mijn leeftijd en moesten zich die tijd van provo en kruisraketten nog herinneren.
Wat schetst mijn verbazing dat de gedachte serieus genomen werd met verwijzing naar Rusland waar Poetin heel wat misstand ten goede had weten te keren.
Was zij - het was een zij, die was begonnen - mogelijk de Maoïste van weleer met een slecht geheugen of viel zij op de mooie jongen van nieuw-rechts?
Een reeks van mogelijke ellende reeg ze aaneen van immigranten, verkrachtingen, het verplicht moeten dragen van boerka's en frauderende Polen.
Dat allemaal kon enkel door een verlicht despoot worden aangepakt.

Wie van ons beiden had in de tussentijd op de maan vertoefd?

Sinds mijn studententijd worstel ik behalve met vragen Beatles of de Stones, Puch of Thomos, Bomans of Carmiggelt ook met Vrij Nederland of De Groene.
Vrij Nederland is van week- overgestapt naar maandblad met ook nog eens veel paginagrote foto's wat bij het op de mat vallen van de nieuwe uitgave de stress verminderd alweer niet het gehele nummer te hebben gelezen.
En dan De Groene, elke week een wagonlading aan artikelen en opinies.
Kost je een volle week om dat allemaal tot je te nemen.
Maar kwaliteit dat zeker...

Heb geprobeerd om enkele maanden zonder te kunnen.
Bij de eerste de beste telefonische benadering met 'U bent lange tijd op ons mooie tijdschrift geabonneerd geweest, we willen U niet kwijt,  dus hebben we voor U een mooi aanbod' meteen toegehapt.
Want wat is het geval?
Je krijgt bij afsluiting



Een beschouwing van vijf illiberale leiders: Erdogan, Orban, Modi, Poetin en Trump.
Casper Thomas beschrijft niet alleen hoe ze functioneren in een schijnbare democratie, maar vooral  welke (denk-)processen zijn aan het verschijnen van deze autocratische leiders op het wereldtoneel vooraf gegaan.
Hij maakt duidelijk dat we in een volstrekt andere tijd terecht zijn gekomen, hoe dat is gebeurd en wat sterke leiders doen om meer macht te vergaren.

Neem een abonnement op De Groene en ontvang een schitterend welkomsgeschenk.
Lees "De autoritaire Verleiding" in één ruk uit.
En onthoud je voortaan van de uitspraak "Dat vraagt om een sterke leider".