Het moet ergens in het begin van deze eeuw zijn geweest, nu zo'n twintig jaar geleden, dat ik in gesprek met Ton T. mijn adjunct op de Pabo waar ik even ervoor als directeur was aangetreden, mijn bewondering voor Arnon Grunberg onderstreepte met de bewering dat hij nog wel eens de eerste Nederlandse auteur zou zijn die de Nobelprijs zou winnen.
Of ik hem overtuigd heb, betwijfel ik, want ik heb daarna nooit van hem vernomen dat hij dat met me eens was.
Ik geloof nog steeds in mijn stelling uit 2000. Het oeuvre van Grunberg is sindsdien alleen maar rijker en dieper gegroeid.
Afgelopen week las ik tot twee maal toe over Grunberg en de Nobelprijs.
Allereerst in de boekenbijlage van De Volkrant van zaterdag 20 maart, waarin Grietje Braaksma van boekhandel Broese in Utrecht de aanbeveling van Grunbergs laatste 'Slachters en psychiaters' onderstreept met de Nobelprijsvoorspelling.
De tweede vondst deze week is eigenlijk geen voorspelling,
Tussen nu en 2028 zal, als Adriaan van Dis het aan het goede eind heeft in zijn laatste roman 'Klifi", de Nobelprijs in ontvangst nemen.
Klifi" is een onlangs verschenen dystopische roman, die volgens een aanwijzing op pagina 56 zich afspeelt in het jaar2028.
Nederland is getroffen door een vreselijke natuurram en wordt geleid door een populistische onderdrukkende president, mensen raken op drift, protest wordt keihard neergeslagen.
De oude Hongaarse vluchteling Jakob ziet het allemaal aan en probeert zijn ontzetting op schrift weer te geven.
Op pagina 99 lezen we: "Onze Nobelprijswinnaar Arnon Grunberg was een moedig man, maar hij zag al vroeg in dat je beter een andere nationaliteit kon aannemen."
Effect van deze vondsten zijn tweeledig.
1 Zo dadelijk bestel ik Slachters en psychiaters.
2. Een herschikking van de boekenplank. Daar stond vanwege plaatsgebrek Grunbergs boeken achter het werk van Hella Haasse. Dat is nu gekeerd.
En als je goed kijkt is er genoeg ruimte voor het toekomstige werk van onze Nobelprijswinnaar.
Inmiddels het prachtige 'Slachters en psychiater' gelezen, een bundeling van essays.
Het mooiste essay vond ik 'Here's to the hearts that break, Liefde en sex in Amerika' 472 - 511.
Samen met zijn vriendin Roos reist Grunberg door Amerika op zoek naar sex en liefde.
Roos is dan niet meer zijn geliefde, Arnon is verliefd geraakt op een ander, een X ergens in Amerika. Roos is in verwachting.
Het essay eindigt met een nawoord van Roos, dat begint met Lieve Arnon. We lezen dat ze een miskraam heeft gehad, dat ze na een adempauze een "knappe mediterrane hoogleraar kernfysica" via een blind date ontmoet.
"Hij vertelt me over het onderzoek waarmee hij van plan is de Nobelprijs te winnen. Nog een man die de Nobelprijs wil winnen, gaat het door mijn hoofd."
Het doet vermoeden dat Arnon zelf ook ambities richting Nobelprijs koester.
(De schoonheid van dit essay vind ik vergelijkbaar met de afloop van het Saïdjah en Adinda verhaal in de Max Havelaar.
Nu Is het niet de kolonisator die de liefde doodt maar de liefde zelf.).