De oude ietwat sjofele man, verantwoordelijk voor het vernieuwen van de voorraad verwacht en begroet dan zijn spiegelbeeld met de woorden 'ah, het is alweer dinsdag.' en wijst me op wat voor mij mogelijk interessant kan zijn.
Dat hij me inmiddels kent blijkt uit het gegeven dat ik meestal met een deel van zijn aanprijzingen de deur uitga.
Hij weet dat ik niet meer zo maal om fictie, zeker niet om detectives of thrillers, maar om klip en klaar antwoord te geven op de vraag wat ik zoek, daar zal hij en ik toch over na moeten denken.
Laat ik mijn buit van gisteren tonen om een beeld te geven waar ik voor een paar euro een verdere dinsdag en daarna kan genieten.
Bovenstaande twee foto's zijn genomen van twee willekeurige bladzijdes van een soort kasboek - hardcover, groen gemarmerd - vol met prachtige originele zwart/wit foto's van Nieuw Guinea.
Mijn nieuwsgierigheid is direct gewekt. De prijs is gunstig. Bij nadere bestudering thuis kom ik erachter dat het een werkstuk is uit 1955 van R. Vermeulen, Truus Ambrosius, Lydie van Weering en Bert van Sitter met medewerking van J.A.J. Vermeulen.
De tekst, in vier verschillende handschriften geschreven, is uiterst zakelijk. Nergens een verantwoording van deze keuze of verwijzing naar het kader van de opdracht. Nee, boem pats als een wikipedia-lemma avant-la-lettre wordt de informatie over de voormalige Nederlandse kolonie uitgestort.
Ik ben nieuwsgierig naar wat er niet staat. Bijvoorbeeld, Hoe is de relatie tussen de auteurs?
De eerst genoemde R. Vermeulen is de enige van de vier, die zijn voornaam niet geeft. Waarom? En welke relatie ligt er tussen hem de zijn medewerking verlenende naamgenoot J.A.J.?'
Uitgaande van 18 jarigen zijn de opstellers nu zo'n 80 jaar oud.
Zijn ze nog in leven of is deze scriptie een deel van een nalatenschap?
De foto's zijn prachtig, vooral die van de poserende bewoners van Nieuw Guinea. Een hypothese: J.A.J., familielid van R. Vermeulen is missionaris en heeft zijn collectie geschonken aan zijn neef (?), die het groepje enthousiast maakte voor dit onderwerp. Zijn het hogere jaars van een middelbare school of studenten van een kweekschool of school voor journalistiek?
Het werkstuk eindigt met in potlood geschreven waardering. "Heb oprechte bewondering voor de wijze waarop jullie dit hebben aangepakt 10/10 " Staat 10/10 voor 10 oktober of voor een tien van de tien te vergeven punten?
Geen woord in de waardering over de prachtige foto's van heeroom.
Het waren andere tijden toen.
Googlen van de namen heeft me tot nu toe nog niets opgeleverd. Maar ik ga door ondanks de wetenschap dat ik meer vragen zal houden dan antwoorden krijgen.
Dan is de geschiedenis van het tweede boek dat de oude man me aanreikt eenvoudiger te ontsluiten.
Hoewel hij weet dat mijn liefde voor Americana beperkt is overhandigt hij me uit de serie The Elsevier citizen series The New York Citizen by Davis H. Beetle. Een heerlijk jaren vijftig uitgave (1955), het ruikt naar die jaren en de omslag is van Jo Spier.
Ik raak pas echt geboeid door de opdrachten op het eerste blad.
De foto hierboven zal vanwege het kleine handschrift niet direct alle geheimen prijsgeven.
De aanhef: 'Goede Ton' slaat op Ton Brouwers. Bijna alle Americana, die in deze week bij de Kringloopwinkel is afgeleverd komt uit de nalatenschap van de oud-hoofdredacteur van het Eindhovens Dagblad, mister E.D, die overigens al overleed in 1990 op 68 jarige leeftijd.
Bij, zo valt in de verdere tekst uit 1978 te lezen, het jubileum van Ton als hoofdredacteur (Ton B zal 30 jaar hoofdredacteur zijn. In '78 wordt zijn 25 jarig jubileum gevierd) schenkt ene Louis Frequin hem dit in 1958 door de auteur gesigneerde boek.
Frequin noemt Beetle een collega en heeft hem, zo valt in de tekst van '58 te lezen rondgeleid in Nijmegen.
Google is met deze gegevens een geweldige hulp bij nadere vragen.
Louis Frequin is de toenmalig hoofdredacteur van De Gelderlander. Ik bezoek :http://www.biografischwoordenboekgelderland.nl/bio/3_Louis_Frequin, waar ik o.a. te weten kom dat hij de vader van Willibrord is, die dankzij vader medewerker van het t.v programma Brandpunt. Ik surf verder naar Beetle en verder.
Zonder een letter in het boek te hebben gelezen, bezorgt deze vondst me uren snuffelplezier.
Volgende week dinsdag 12.30 zal ik weer in de Kringloopwinkel te vinden zijn.