In het ED van heden, 29-7, staat een interview met de Russische ambassadeur Zhilko, die dit besluit toelicht. Het eerder uitgesproken 'voorbarig en contraproductief' wordt uitgelegd door te verwijzen naar voorgaande incidenten met neergeschoten vliegtuigen (door Oekraïne in 2001,door Amerika in 1988) waar immers ook geen tribunaal voor werd ingericht.
Onderzoek rondom de ramp had Rusland gedaan: '...van de fabrikant van de BUKraketten om te bewijzen dat het geen BUKraket was...'.
Hypocrisie ten top, dat wedijvert met die van de NAVO landen die gisteren het Turkije van Erdogan steunen met het bestoken van IS doelwitten, terwijl de gehele wereld weet dat het daarmee tevens groen licht geeft voor het bestoken van de Koerden, die juist - met succes - strijden tegen IS. En hoe ontlopen de NAVO landen dit dilemma? Door er niet over te spreken!
Het zijn berichten, die een aanslag plegen op mijn geringe restje optimisme.
Sinds mijn leraar Grieks in 1960 mij verzekerde dat het niet de Russen, maar de Chinezen zouden zijn waarvoor het Westen zich moest hoeden - want immers verschillend ras - ben ik geobsedeerd door die stelling.
Ik geloofde hem toen niet en nog steeds niet.
Rond 1990 moest ik bijna zijn gelijk bekennen, maar sinds tsaar Poetin is van enige hoop weinig overgebleven.
Nederlandse journalisten als Peter d'Hamecourt, Michel Krielaars en Pieter Waterdrinker beschrijven het hedendaagse Rusland als een extreem nationalistisch land, waar het vijandbeeld dient om de interne misstanden te maskeren.
De vergelijking met het vooroorlogse Duitsland dringt zich op.
Nog indringender wordt Rusland in beeld gebracht in de recentelijke publicaties van Peter Pomarantsjev en die van Oksana Tsjelisjeva.
Waar de eerste in 'Niets is waar en alles is mogelijk' beschrijft hoe Poetin/ Kremlin via de volstrekte zeggenschap over de media het volk manipuleert ( Het is niet zozeer Big Brother is watching you, maar You is watching Big Brother; You als het gemanipuleerde schermbeest) en zodoende zijn populariteit hoog houdt, beschrijft Tsjelisjeva in 'Ze volgden me op straat' hoe de Kremlin-reprsessie werkt.
Onderzoeken naar de gijzeling in het Dubrovkatheater en Beslan, naar de moordenaars van de journaliste Anna Politkovskaja in 2006 stellen nagenoeg niets voor; bedreigingen van mensenrechten aktivisten en andersdenkenden leiden zelfs tot moord, zoals onlangs op Poetins tegenstrever Nemstjov.
Na het lezen van bovenstaande boeken valt het niet mee om een interview met ambassadeur Zihlko over Ruslands veto te lezen zonder braakneigingen.
Niets is waar en alles draait om macht.