woensdag 8 juli 2015

Allemaal Kuifje

Op de voorpagina van het E.D. van vandaag staat een foto waarop een agent een verdachte van de schietpartij met dodelijke afloop op het woonwagenkampje in Sint-Oederode onder schot houdt. De foto is gemaakt door een omstander.
De NOS toonde door omstanders opgenomen beelden van de arrestatie van Mitch Henriquez, die daarbij als gevolg van een nekklem om het leven kwam. Op Twitter circuleert een volgens de politie gemanipuleerde foto waarop de agent wordt getoond die de klem toepast. De begeleidende tekst: "Dit is hem dan. De 'held' die het nodig vond om Mitch Henriquez zolang te wurgen tot hij niet meer bewoog. Om vervolgens samen met zijn leugenachtige en racistische politiemaatjes te beweren dat hij pas in het busje onwel werd."
Op Facebook circuleert een filmpje waarop te zien en vooral te horen is hoe twee meisjes op een terras in Hengelo tekeer gaan tegen een man die hen op hun gedrag aanspreekt. Als de meisjes in de gaten krijgen dat er gefilmd wordt richten ze zich op de andere buurman o.a. met de opmerking te stoppen met filmen 'anders sla ik je kop eraf'. De filmende man blijkt bepaald niet onder de indruk van dit dreigement en zegt dat voor ze maar in de buurt is haar nek gebroken zal zijn.

Kuifje, mijn jeugdheld en vermaard reporter is om de dooie dood ook niet bang. Hij stapt nieuwsgierig erop af, zoals hier bij het begin van 'De Zwarte Rotsen' als een vliegtuig een noodlanding in een weiland moet maken. Met alle risico's van dien, zo blijkt.
Uiteindelijk rolt hij met zijn alertheid en nieuwsgierigheid een bende valsmunters op! Kuifje opnieuw de held.


Uit het album van 1947. Let op de louche mannen Kuifje! Daar stap je toch niet op af...


Hergé hertekende vaak zijn albums om ze bij de tijd te houden. Het vliegtuig is moderner en de mannen zien er niet zo driegend uit. Of is Kuifje toch een beetje onnozel. Hondje Bobbie, altijd zo alert, heeft blijkbaar ook geen argwaan.

Met I phone in de aanslag zijn we allen verslaggever van wat er om ons heen gebeurt. Genadeloos wordt alles geregistreerd en afgeleverd bij de media.

In het eerste verhaal uit 'De Correspondent' (2014) van Pieter Waterdrinker 'De orgelbouwer van Kazan' beschrijft hij hoe hij als verontrust verslaggever achter de moord of zelfmoord van een Nederlandse orgelbouwer probeert te komen en de grens van journalist en rechercheur vervaagt, totdat de grond hem te heet onder zijn voeten wordt.
De grens van toeschouwer, journalist, rechercheur en rechter wordt steeds vaker overschreden in een publieke ruimte waar verontwaardiging over normoverschrijding met de I phone wordt bestreden.

Wij zijn allemaal Kuifjes geworden en dromen ervan de held te zijn van ons eigen album. 

Geen opmerkingen: