Indien je via een zoekmachine op dit blog terecht bent gekomen om handige tips te krijgen om daarna je eigen handigheid te vergroten, verlaat dan onmiddellijk deze site.
Het gaat hieronder om het begrip handig te verkennen.
Niet meer of minder, waarbij ik me uiteindelijk afvraag wanneer verdien je het predicaat handig.
In de laatste dertien weduwnaar-maanden sloeg mijn vader aan het klussen.
Hij schafte zich een werkbank en een houtfrees aan en draaide tientallen stukken hout tot lampenstandaards, spiegelomlijstingen en schilderijenframes.
We gingen in die tijd niet met lege handen naar huis.
De knorrige vader van Wallander, de innemende inspecteur uit de boeken van de onlangs overleden Zweedse schrijver Mankell, schilderde op hoge leeftijd steeds hetzelfde schilderij: landschap met korhoen. Of hij die vaak wegschonk weet ik niet.
Waren mijn en Wallanders vader bezig om tastbare sporen achter te laten?
Wilden ze tonen waartoe ze in staat waren?
Bij hun zonen was sprake van enige verlegenheid. Zij hoefden die creatieve producten niet zozeer, maar wisten dankbaarheid te scheppen door ze in bewondering aan te nemen.
Er was aanbod, geen vraag.
Als er een vraag is, die wordt beantwoord in de verwachte eisen van de vrager dan word je doorgaans handig genoemd.
Mijn handigheid heeft zich nooit goed kunnen ontwikkelen. Er was geen vraag of beter gezegd er waren altijd anderen in mijn omgeving die handiger waren dan ik.
Als ik zelf een vraag had, dan moest ik die in een zo kort mogelijke tijd realiseren. Er aan beginnen en niet ophouden totdat het klaar was. Gevolg:aan mijn creaties ontbrak het altijd aan afwerking.
Op een afstand ziet het er leuk uit, maar kom niet naderbij.
Van een handige kennis kreeg ik onlangs de tip om een project op te delen in deelprojecten. Een deelproject is te realiseren binnen één aaneengesloten tijdsspanne.
Nu laat ik hieronder een foto zien van mijn project waaraan ik in deelprojecten momenteel bezig ben: een hoektafel met de ongebruikelijke maten h.50 x l.70 x b.70 .
Aanleiding: de onlangs aangeschafte leeslamp Tolomio van Artimide moet hoger staan.
Mijn oplossing: een paar stevige boeken eronder wordt afgewezen.
Haar eisen: het hoeft niet pico bello. (Zo zei ze dat; mijn geringe zelfvertrouwen golfde op en neer.) Deal: aangenomen. (Dit kon eigenlijk niet misgaan)
O, ja en deze keer niet starten bij wat heb je nog hebt liggen - mijn onverwoestbare neiging tot goedkoop, wat ik trendy recycling en sustainable ben gaan noemen -.
Na drie dagen, drie deelprojecten, gooide ik de garage open.
Reactie van de klant: mooier dan ik gedacht had.
Ben ik nu handig?
Zal ik in mijn verdere leven tafeltjes op bestelling gaan maken?