donderdag 29 september 2016

Broers/zussen- weekend

De honderdste geboortedag van mijn moeder (21-9-2016) lag net achter ons; het besef dat wij als kinderen er nog allemaal zijn, bracht ons tot het initiatief om een weekendje samen in Drenthe door te brengen.
Elf van de twaalf kinderen hadden er gehoor aan gegeven.

De eerste stop was in Gees, een plaatsje in Zuidwest Drenthe, waar in een theetuin de eerste ontmoeting plaats vond en we onder een stevige lunch konden bijkomen van de lange reis. Voorzien van diverse gehoorapparaten, gesteund door een rollator, op de been gehouden door bloeddruk- en cholesterol verlagende pillen, spraken we over ons verslechterend gebit en wat daartegen te doen.
Een begin verloopt altijd wat stroef op zoek naar gezamenlijkheid.
Vervolgens werd de plaatselijke ruim zeven hectare tellende beeldentuin bezocht, die ons de gelegenheid bood om groepsgewijs deze schitterende tuin met haar prachtige tijdelijke en vaste beelden te bewonderen.



Ons hotel lag in het even verderop gelegen Westerbork. Na het betrekken van de kamers werd op het terras onder een uitbundig schijnende zon een drankje genuttigd. Gesprekken werden in duo's voortgezet.


In het tegenover liggend restaurant was een aparte ruimte gereserveerd voor het diner. Van het begin tot het late einde werden urenlang herinneringen aan ons gezin opgehaald. Een enkele keer moest een herinnering aan een gebeurtenis worden bijgesteld onder druk van een door de anderen gedeelde afwijkende visie,  
Maar één visie werd door iedereen gedeeld: we hebben een schitterende jeugd gehad dankzij ruimdenkende hartelijke en liefdevolle ouders. 
Ik realiseerde me deel te zijn van een groep zonder mijn individualiteit te moeten opgeven, een groep waarop ik altijd een beroep op kon doen en waarvoor ik er altijd zou zijn.

De volgende ochtend stond een ruim 30 kilometerslange fietstocht per tandem gepland, die ons voerde door het mooie idyllisch Drentse landschap.


Achterop de tandem van de organisator Geertjan gezeten, was het mijn taak de uitgezette route in tomtom instructies uit te spreken en te waarschuwen voor tegenliggers en ander ongemak. De tegenliggers hadden merendeels ruimschoots de leeftijd van 65 gepasseerd, waarbij sommigen voor hun mobiliteit breed uitdijende scootmobiels gebruikten.
Drenthe is de provincie van 50 plus.
Op de helft van de tocht bevond zich een theehuis annex galerie, waar we toevalligerwijs een van de exposanten van de beeldentuin in Gees, Dick Sierksma, ontmoetten.


We wisten toen nog niet dat enkele meters verderop de tandem van Maarten en Frank een klapband kreeg, waardoor zij zich genoodzaakt zagen op een terras te wachten op een bezemwagen.
Omdat enkelen nog verplichtingen die dag hadden - ik werd verwacht op het verjaardagsfeestje van Luca - werd bij terugkomst haast gemaakt met het vertrek, maar niet eerder dan dat de groepsfoto werd genomen.



En daar staan we , elf mensen, los van elkaar,  maar eeuwig verbonden, die met plezier en in dankbaarheid terugkijken op een prachtig en waardevol weekend!




woensdag 21 september 2016

De eerste en de laatste keer

Naarmate je ouder wordt, stijgt de kans dat je iets voor de laatste keer doet - je beseft dat meestal niet op dat moment- en neemt tevens de kans dat je iets voor de eerste keer meemaakt af.
Van een eerste keer ben je sterk bewust, je onthoudt die eerste keren eenvoudig. Herinneringen zijn gevuld met eerste keren.

Afgelopen weekend maakten we nog een eerste keer mee.
Om de onzekerheid van bezoek te ontlopen besloten we Riny's verjaardag in Antwerpen te vieren en daartoe de trein vanaf Neerpelt te nemen.
Dat hadden we nog nooit gedaan  Reizen met een Belgische intercity, die met maar liefs zeven tussenstops in een uur en 20 minuten'op' Antwerpen koerst.

Het station in Neerpelt is op zaterdag dicht. De automaat voor de biljets kan niet tegelijkertijd twee commando's verwerken: weekendretour en ouderenkorting. We laten de laatste bekentenis vallen en reizen als volwassenen.


Ons Lindnerhotel ligt in de schaduw van het Centraal Station. Hieronder een foto van het fraaie C.S., Let op beneden in beeld, twee zwaar bewapende militairen. In de hele stad is politie en het leger paraat.


Riny zegt twee uur nodig te hebben voor het shoppen. Die tijd breng ik door in antiquariaat Brocatus achter de Markt, waar de 86 (!) jarige eigenaar Marcel Brocatus me onderhoudt met monologen over Clem Schouwenaars en Hubert Lampo. Af en toe hijst hij zich uit zijn zetel en illustreert zijn verhaal met boeken die hij her en der uit de stapels tevoorschijn haalt.


Na een te lang durend diner in Jeanty's nemen we een afzakkertje in het nabij gelegen Elfde Gebod. Noem het toeval, noem het voorzienigheid, noem het samenloop der omstandigheden, we treffen daar twee zussen, die ons uit hun ervaring vertellen wat we nodig hebben en wij hen op het spoor zetten, dat ze bijster zijn. 
Het was inmiddels zondag, Riny's verjaardag, toen we ontroerd afscheid namen.


De zondag heeft nog een verrassing in petto.
Op een achteraf pleintje brengt een violist een ode, een ode aan de jarige.






Met alle nuances is elk moment uniek en welbeschouwd is elk moment een laatste en een eerste keer.

vrijdag 16 september 2016

Bij de dood van Bloosje

In ons leven is weinig zekerheid ingebouwd.
Neem 'de laatste keer'.
Aangezien de toekomst onzeker is, valt moeilijk te voorspellen of een gebeurtenis zich voor het laatst voordoet.
Als de gebeurtenis gekoppeld is aan de wil, dat geeft het meer zekerheid.

Op Oudjaar wordt de laatste sigaret gerookt of het laatste glas alcohol gedronken.
De zekerheid van dit voornemen hangt af van de kracht van de wil.
Swaak (Wij zijn ons brein) en Lamme (De vrije wil bestaat niet) zullen beweren dat het niet de wil, maar het brein dit voor ons regelt. Maar dit debat is voor nu niet relevant.

Waar bovenstaande overweging op slaat?
Wel, ons konijn Bloosje is deze week overleden aan myxomatose.
Zij was het elfde konijn, dat we hielden.
Het begon in 1977 met Jopie. Er is een filmfragment waarop ik samen met de toen 2 jarige Thomas - zijn broertje was net geboren - een hok  en ren timmer.
Drie jaar erna lees ik de jongens 's avonds het verhaaltje 'De dood van Jopie' voor.

De dood wordt verwerkt door het leven.
Dus namen we een nieuw konijntje, verzonnen een naam (Michieltje, Socrates, Che,  Leonard) en verzorgden het beestje tot zijn of haar einde, vaak veroorzaakt door de door muggen verspreidde konijnenziekte myxomatose.

Na het verscheiden van het tiende konijn Japie - van Jopie tot Japie - vond ik het welletjes. Maar door de wens van de kleinkinderen en de aanwezigheid van een in de loop der jaren regelmatig gerepareerd verblijf gingen we overstag en zochten we gezamenlijk een op een haas gelijkend konijn uit. Ik dacht daarmee de myxomatose te misleiden.
We noemden haar dus Bloosje.

Er komt geen konijntje meer. Dit was de laatste in mijn leven.
Ik zal daarvoor mijn kleinkinderen moeten trotseren. Maar het zal me lukken.
Ik heb namelijk een argument weggenomen.
Vernietigde met enig geweld en boosheid  het hok.
Nooit meer een tam konijn in de Gaspeltuin.
Ik weet het zeker!


woensdag 7 september 2016

Het 31-e Brabants Stripspektakel

Zaterdag jl. vierden we Zoë's negende verjaardag, een leeftijd die ze op haar vakantie in Frankrijk al had bereikt.


Zoë 9 (en enkele dagen)


David verluchtigt zijn vakantieverhalen met zijn Iphone.

In mijn agenda staat op zaterdag en zondag 4/5 september 'Stripbeurs Koningshof'. 
Door de verjaardag verhinderd, bezocht ik bij uitzondering de beurs op haar tweede dag.

Sinds vorig jaar is het jaarlijkse Brabants Stripspektakel verhuisd van Valkenswaard naar Veldhoven. 
De oppervlakte en de bezetting zijn hiermee verdubbeld
Ook het karakter lijkt gewijzigd. Was het in Valkenswaard vooral een beurs, een marktplaats waar je het lang gezochte stripalbum kon aantreffen, in Veldhoven staat de beleving centraal. Met tientallen tekenaars, een tentoonstelling over Boes, veilingen, flipperkasten en videogames en een kinderhoek met diverse optredens schuift de handel naar de achtergrond. 
Als je dat ontbrekende stripalbum wil vinden kun je je beter wenden tot het internet.


Ik bezoek de beurs al tientallen jaren, onderga de veranderingen. 
De bezoekers zien mij steeds meer gebogen ronddrentelen. 
Ik mis mijn Tardi. 
Het merendeel van het aanbod bestaat uit het bekende Belgisch-Nederlandse werk zoals Suske en Wiske en Kuifje.


Een hal-hoge raket naar de maanopstelling

Waar de familie Hergé de merchandising strak in eigen beheer houdt, daar leent Studio Vandersteen alle medewerking aan het vercommercialiseren van Suske en Wiske en co. 
Zo wordt SOS Kinderdorpen gesteund met de uitgave van zes albums naar een idee van B.N.-ers, zoals Guus Meeuwis en Esther Verhoef. De uitvoering is in handen van een aan de B.N.-er gekoppelde tekenaar. Zo krijgen in elk album de figuranten een eigen gezicht. In één ervan heeft Wiske zelfs borstjes! 

Op de beurs werden de albums verkocht en kon men ze laten (hand-) tekenen door de verschillende tekenaars.


Hier was de rij wel heel erg lang. 
De oude gebogen man heeft weliswaar alle tijd, maar hij beziet, zoals hij zo vaak in zijn leven heeft gedaan, de wereld vanaf de zijlijn.