Een bezoek naar deze Eindhovense cultuurtempel leidt steeds tot verwarring en dat zoeken we niet direct op.
Je moet met die verwarring weer in het reine komen en dat vraagt nogal veel energie.
We zijn gewend aan de controversiële keuzen van dit nu eenmaal zichzelf als zeer modern afficherende museum, dus waren we voldoende gewapend om het 'eerste retrospectief van de 60 jarige carrière' van de Pakistaanse kunstenaar Rasheed Araeen tot ons te nemen
Herkenning maar deze keer geen stones maar bottles.
Voorafgaand aan deze installatie hadden de de ontwikkeling gezien, die Rasheed in die 60 jaar had doorgemaakt. De geometrische periode beviel me het best of lag dat aan de mooie opstelling van zijn werk uit die periode?
Naar de tentoonstelling 'The making of modern art' waren we benieuwd. Deze met bekend werk zoals van Mondriaan, Picasso en Kandinsky uit de van Abbe-collectie had veel bezoekers getrokken. Bekend, herkend en dus bemind.
Het zal zelfs ze goedkeuring van de notoire E.D. mopperaar Jos Kessels kunnen wegdragen, tenminste als de begeleidende teksten niet worden gelezen. Want het houvast van de beelden wordt door de teksten aan het wankelen gebracht. Hoe leg je uit dat dit belangrijke werken zijn? Dat het tegendraads of juist meegaand op de stroom is en daarom goed of fout? Van sommige schilderijen lezen we dat het replica's zijn, wat we niet hadden gezien. Is alleen het origineel kunst en het tonen waard?
Maar de ontregeling wordt nog groter op de tweede verdieping.
In 'The way beyond art' ( in het van Abbe is engels de voertaal) wordt aan de hand van drie thema's - Land, Thuis en Werk - kunstwerken getoond 'die je laten nadenken over de wereld waarin we leven'.
De ruimtes zijn volgepropt, voorzien van spiegels, verkleind, doorgangen zijn bemoeilijkt, ladders reiken naar onbereikbare hoogten. Alles lijkt ingericht om het evenwicht te verstoren.
Dan stuit ik op een ontroerend beeld. Een meisje voor een beeldscherm.
Ik loop naar haar toe en vraag waar ze naar kijkt. Ze wijst naar het beeld en zegt: "Die man brengt schilderijen weg naar een andere berg. Over een draadje. Leuk hè?"