Een heldere afbakening van dit genre is niet eenvoudig te geven, reden waarom er nogal wat boeken op het grensgebied liggen van thrillers en historische romans, zoals de VN-thriller van het jaar 2014 Robert Harris, De officier, en op het grensvlak van thriller en roman, zoals Isabel Allende met Ripper.
In haar kern en oorsprong is de klassieke thriller een detective à la Simenons Maigrets, de detectives van Sjöwall en Wahlöö, Havank, en Baantjer. De auteur verzint een plot en ontvouwt die via zijn speurder. De lezer wordt mondjesmaat geïnformeerd en vaak op het verkeerde been gezet.
Vrij Nederland geeft als opmaat naar de thrillermaand al 39 jaar lang een thrillergids uit..
De gidsen vormen een mooi verzamelobject. Ze tonen hoe het genre zich in de loop der jaren ontwikkelde.
Dit jaar is de gids weer van een bijzondere schoonheid.
De trhrillers worden op alfabetische volgorde besproken en gewaardeerd met maximaal 5 sterren.
Uit de boeken met 5 sterren wordt de thriller van het jaar gekozen.
Dit jaar kwam als winnaar uit de bus: Michael Connelly met De Nachtploeg.
Een vrouwelijke politieagente Renée Ballard (en niet Rachel Ballard, zoals abusievelijk vermeld in de VNgids), voorheen inspecteur van de moordbrigade maar door haar meerdere na seksuele intimidatie tot degradatie in de nachtploeg, wordt in één nacht geconfronteerd met drie zaken. Zij gaat ze, eigenwijs en niet zoals haar collega geneigd tot afschuiven en uit handen geven, alle drie na en lost ze op.
De Nachtploeg is een spannend boek, hier en daar wat uitgesponnen en traag, maar zeker de 5 sterren waard.
Uit de beschrijvingen van de andere genomineerden in de gids sprak me het boek van Daniel Cole, Marionet aan. Het is zijn tweede, na zijn debuut vorig jaar met Ragdoll, toen ook met 5 sterren gewaardeerd.
Dit debuut kon het direct uit de bibliotheek meenemen. Niets zo vergankelijks als thrillers.
Ragdoll behoort tot het hardboil Amerikaanse werk, harde scenes, de anatomie van slachtoffers wordt uitgebreid beschreven - in Ragdoll gaat het om een lijk dat bestaat uit lichaamsdelen van zes slachtoffers - en vaak met speurders, die qua intelligentie boven de gemiddelde lezer uitsteken en/of gezegend met een welhaast Jerommeke-achtige kracht.
Lee Child held Reacher vormt hiervan wel het lachwekkende, maar zeer onderhoudende hoogtepunt.
Speurend in de gids kwam ik erachter dat ik in 2017 de gids en de thriller=golf volledig gemist heb. De winnaar van vorig jaar was Graeme Macrae Burnet met Zijn bloedig plan en dat boek vormde mijn derde snoepje thrillers die ik me deze maand toestond.
Het verhaal speelt zich af in 1869 in een zeer armoedige streek in Schotland. Vanaf het begin is het duidelijk wie de moord heeft gepleegd. De jonge 17 jarige Roderick Macrae (!) schrijft in de gevangenis op aanraden van zijn verdediger een verslag van de moord en de aanloop daarnaartoe. Het is een fijnzinnige beschrijving van de wrede onderdrukking door de rentmeester met de onvermijdelijke afloop.
Deze drie boeken die ik in deze thriller maand las beoordeelde ik alle met een 8.
Sander Kollaard verhalenbundel Levensberichten steekt er wat mij betreft verre bovenuit. Dit boek kreeg van mij een 9.
De gevoelige, melancholische verhalen vallen op mijn vruchtbare en ontvankelijke bodem.
Met het snoepgoed aan thrillers voel ik me een beetje schuldig, alsof ik mijn tijd sta te vermorsen.