Onderstaande tekst plaatste ik op mijn blog boekennotities (gaspeltuin.blogspot.com), waar ik jaarlijks de balans opmaak van mijn afgelopen boekenjaar.
De beste boeken in 2020 gelezen. Geert Maks 'Grote Verwachtingen' ontbreekt in mijn boekenkast. Ik las een geleend exemplaar.
Vanaf maart kwam er veel thuistijd vrij dankzij de coronamaatregelen, die evenwel nauwelijks meer leesuren opleverde, De vrijgevallen tijd, gestolen van het onderhoud van sociale contacten werd vooral aangewend voor het kijken naar series en films via de streamingsdienst Netflix.
Toch was de boekenoogst goed; van 106 boeken maakte ik recensies met beoordelingen op de schaal van 1 tot 10.
Mijn laagste waardering is doorgaans een 5, dit jaar slechts twee maal toegekend, eenmaal voor de strip 'De vallei der onsterfelijken', het dubbelalbum van Sente, Berserik en van Dongen in de serie De avonturen van Blake en Mortimer en voorts voor de rommelige beschrijving van Theo Peters 'Nederlands Nieuw Guinea '45 - '62'.
Over maar liefst 31 boeken was ik zo enthousiast dat ik ze met een acht of meer waardeerde.
Van die 31 waren er vijf die hoger scoorden dan een acht.
Dat zijn:
1. Oek de Jong Zwarte schuur 2019. Hoe te leven met een schuld. We volgen het leven terugwaarts van de nu 59 jarige schilder Maris Coppoolse.
2. Geert Mak Grote verwachtingen 2020. Een vervolg op zijn 'In Europa'. Een evaluatie van de laatste twee decennia.
3. Adeline Dieudonné Het echte leven 2019. De in de VN thrillergids van '20 terecht als best beoordeelde van de acht geselecteerde 5 sterren thrillers. Indringende roman over huiselijk geweld.
4. Bart van de Loo De Bourgondiërs 2019. Zoals de ondertitel aangeeft: over de Aartsvaders van de Lage Landen.
5. John Green Een weeffout in onze sterren 2014. De minst recentelijke van deze vijf. Heb ik zes jaren geleden wat gemist? Een ontroerende en geestige beschrijving van de fatale liefde van twee gehandicapte jongeren.
En nu moet hier een oordeel over deze prachtige appels en peren worden geveld. Laat ik maar niet weer herhalen dat dit eigenlijk een onmogelijke opgave is.
Van alle vijf heb ik genoten, ze maakten me enthousiast, raakten mij, gaven me inzicht, maar John Greens Een weeffout in onze sterren heeft me het meest ontroerd. De toon en stijl is zonder meer prachtig, het thema liefde en dood is universeel en is met een grootse compassie door Green vormgegeven. Meer lezen van deze auteur!
En o ja. Ik noteerde 32 series en films, waarbij ik het beoordelen niet kon laten.
Hoog beoordeeld werden:
Homeland, Vivir sine permissio, Breaking Bad, Queens Gambit, Suits en The Crown seizoen4..
Geen opmerkingen:
Een reactie posten