woensdag 30 november 2011

Trots-op


Een Duitser was trots, een grote borst om medailles op te spelden. Dus leerden we bescheidenheid.

Trots-op verwijst naar iets of iemand buiten je. Dat mag. Dus bezigen we dat vaak. Er straalt iets royaals vanaf. De ander staat centraal.
Velen waren trots op Nederland en Rita. De laatste houdt het voor gezien. Maar de partij, de beweging leeft voort!
In het ED van vandaag lees ik over onderlinge doodsbedreiging in de Trots op van de Eindhovense raadsfractie. Daar kan niemand trots op zijn.

Trots en trots-op hebben beide effect op het zwellen van de borst.
In hetzelfde ED, de stadseditie, lees ik met trots het artikel over David Creemers, die per 1 december een tweede osteopathievestiging opent met als noviteit een twitter spreekuur. Dat laatste verraadt zijn relatie met marketing.

Ik ben zijn vader.
Daarom en daardoor ben ik trots-op.
Bij trots-op spelen de prestatie en de relatie beide een rol.
Wie de relatie mist, mist ook de prestatie.
Dan is het hooguit een mededeling: Osteopathieconsult via twitter. Gekker moet het niet worden!

Vanaf nu bestaat de kans dat iemand me meedeelt dat David in de krant stond. Die iemand weet dat hij me niet op de hoogte stelt van de publicatie, nee, hij laat me weten dat hij het opgemerkt heeft.
Als hij een goed waarnemer is ziet hij dan mijn borst een beetje zwellen. Niet zoals bij een vooruitstaande Duitse borstkast vol decoraties, maar een verheffing zoals bij een zucht de borst even omhoog wordt gebracht. Als de borst bij het uitademen weer zijn normale postie inneemt zal ik in terughoudend Nederlands zeggen: "Tja, ik ben een beetje trots op hem."

Geen opmerkingen: