Controversieel: tegenspraak oproepend.
Kent U iemand, die niet controversieel is?
Het doet me denken aan een poster uit de jaren zeventig met daarop de vraag 'Ooit een normaal mens gezien?' Boven die tekst een spiegel.
Te controversieel.
De toevoeging 'te' geeft in het algemeen aan dat het boven gewenst niveau is.
In mijn blog van 16-10-2014 'Het mes, het hout, het ontslag' schreef ik o.a. over het ontslag dat mijn ex-werkgever Fontys de schrijver A.H.J. Dautzenberg aanzegde.
De aanslag op Charlie Hebdo had toen nog niet plaats gevonden.
Ik wil nogmaals- tegen mijn gewoonte in - op dit besluit en mijn afkeuring ervan terugkomen. Niet om het te herroepen. Integendeel.
Het is het toeval dat me ertoe brengt er nogmaals op terug te komen. Afgelopen week troffen me twee voorvallen.
1. Het antiquariaat Fokas-Holthuis bood deze week de brief van de door mij bewonderde schrijver L.H.Wiener aan, die hij naar het CvB van Fontys schreef n.a.v. Dautzenbergs ontslag. "In een klein oplage gedrukt met gecorrigeerde drukfout", stond in de catalogus. 25 Euro. Belachelijke prijs natuurlijk, maar er zijn kopers, zoals ik.
2. De plaatselijke bibliotheek had op de tafel "VERS" 'De fictiefabriek' gelegd., het brievenboek van Diederik Stapel & A.H.J. Dautzenberg. hun correspondentie van 8 april 2013 en 16 maart 2014. Dus voordat sprake was van een ontslag.
Dautzenberg blijkt geboren in Schaesberg-Limburg. Een plaats waar ik woonde van 1948 tot 1952. Hij heeft ook een haat-liefde verhouding met de Limburgse mentaliteit.
Ook deze toevallige vondsten doen niets af aan mijn beoordeling van de schrijver noch aan het standpunt voor Fontys.
Maar wat steeds weer schuurt is mijn loyaliteit voor Fontys en voor het vrije woord.
Zowel de brief als het boek hebben me niet geholpen beide loyaliteiten te combineren.