Het zou liggen in Bergen aan Zee.
Toen we afgelopen week bij mijn zusje en zwager in Castricum op bezoek waren om hun verbouwing te bewonderen, maakten we gewoontertrouw 'een programma',
Het terras werd erin opgenomen.
Museum Kranenborgh staat bij bezoek en verblijf in Noord-Holland altijd op het programma van To-Do.
De wat rommelige tentoonstelling over Armando leverde mooie beelden op.
Foto van foto: Armando aan het werk
Opgenomen in een benauwend doek uit 1996. Veel werk uit die periode raakte verloren bij de brand van het Armando museum in Amersfoort d.d. 22 oktober 2007
Het volgende onderdeel was het bezoek aan aan terras en annex hotel/conferentie-oord boven op de Russenduin in Bergen aan Zee.
Het uitzicht aldaar op Bergen aan Zee, haar strand en zee is inderdaad prachtig.
De villa, van wie ik het bestaan tot dan toe niet geweten had, bestaat precies 100 jaar en kent een rijke geschiedenis.
Als stenen zouden kunnen spreken...
We moeten het doen met een korte inleiding van de huidige uitbater, een bezichtiging en de informatie uit het boekje van Maria Smook-Krikke: 'Een kasteel in Bergen aan Zee. De geschiedenis van het huis op de Russenduin.' uit 2006.
Zeer beknopt:
Tot 1918 bewoont door de eerste eigenaar August Janssen, commissaris bij de Deli maatschappij (tabak), die op 10 april overlijdt. De kolos blijkt onbetaalbaar en blijft onbewoond tot 1924. Villa Russenduin wordt in 1924 via een veiling verworven door de zoon van de eerste bewoner, die het verhuurt en tenslotte overdoet aan het BIO (Blijheid in Overvloed) vacantieoord, opgericht door de eigenaren van bioscopen de heren Tushinski en Gerschanowitz. In hun zalen werd voor het goede doel - tijdelijke opvang van arme ondervoede kinderen - gecollecteerd.
In 1939 werd het een militair hospitaal om een jaar later te worden geconfiskeerd door de bezetter. Die verhoogde de toren met 7,5 meter zodat op een groot deel van de Atlantikwall toezicht kon worden gehouden.
Een ijzeren wenteltrap geeft toegang tot het uitzichtplatform.
Na de oorlog wordt begonnen met de herstelwerkzaamheden. De laatste bleekneusjes trekken er in 1967 uit.
Kunstenaars betrekken het pand en geven er feesten en festivals.
In 1973 betrekt The Holy Spirit het gebouw, beter bekend onder de naam van de Moon sekte en dopen het gebouw met de naam Villa Glory. Ze kopen als Stichting Verenigingskerk voor Nederland het pand 2 jaar later voor de som van 1,2 miljoen gulden.
Vanaf 1985 worden er kamers verhuurd. De laatste uitbater huurt het pand in 2010 ten behoeve van een hotel, conferentie en terrasfunctie.
Ondanks inspanningen dreigt het gebouw en de bijgebouwen langzaam te vervallen. Onze leken-ogen zien scheuren en verzakkingen, die op korte termijn moeten worden aangepakt. Want het is de moeite waard. Er zijn mooie ornamenten, prachtige glas in lood ramen.
Trap naar de eerste verdieping.
En dan is er die geschiedenis en het adembenemende uitzicht. Waard om te restaureren en te behouden.
Bij een volgend bezoek aan Noord Holland staat Villa Glory met haar terras op ons vaste programma.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten