Het sprak vanzelf dat hij voor zijn 70-e verjaardag geen cadeaus wilde.
Spullen zijn voor hem zorgen.
Zijn adagium: Niet hebben, maar zijn.
Heeft hij zich neergelegd bij zijn laatste fase, de fase van afbouw en het definitief loslaten?
Ik beken, ik ben een verzamelaar. Mijn leven lang sjouw ik spullen naar mijn hol.
Spullen zijn delen van een groter geheel. Ik streef de gehelen na, het vervolmaken van een reeks, van een benoemde verzameling.
Mijn eerste verzameling betrof het bijeen brengen van postzegels. De omvang werd opgedeeld in delen, in landen, perioden en/of thema's. Noorwegen, vóór 1900, Nobelprijswinnaars en polaire post hadden mijn belangstelling.
De bezieling bestond er vooral uit om een gebied compleet te krijgen. Wanneer een gebied compleet was, doofde de bezieling vanzelf.
Er was niets meer te halen.
Postzegelhandel bloeide alom, het verzamelen vercommercialiseerde.
Aanwassend ongebreideld uitgiftebeleid van de posterijen ontmoedigde menig verzamelaar.
De aankoopprijzen bleven gelijk, de verkoop daalde dramatisch.
Ook ik deed mijn verzameling van de hand.
Vanaf de negentiger jaren verlegde ik mijn verzamelgebied naar boeken. Behalve lezer, was ik verzamelaar.
Wijs geworden beperkte ik mijn biblio-gebieden tot haalbare dat wil zeggen af te ronden gehelen. Zoals de serie Privé domein of het oeuvre van schrijvers zoals Lucebert, Brouwers, Wiener en Haasse.
Maar ook in de uitgeversbranche ontwikkelde zich woekerhandel zoals de bibliofiele uitgaven in zeer kleine oplagen. Er zijn prijscatalogi met indexen van honderden euro's voor recente uitgaven.
Onlangs ben ik overgestapt op een nieuw gebied: Op de sinds 2006 maandelijks te verschijnen Literaire Juweeltjes. Ze worden uitgegeven door B for Books en gepresenteerd als leesbevorderingsproject. De prijs per deel, een hardcover van 10 bij 15 cm met gemiddeld 64 pagina's, kost 1.50 euro, te verkrijgen bij Bruna en sinds 2010 bij elke boekhandel.
Bij de Kringloop betaal je gemiddeld 0,50 euro per deel.
De boekjes zijn zeer handzaam voor in bed, bad of op het toilet.
De auteurs zijn overwegend nog in leven zijnde, producerende Nederlandse schrijvers. Voor hen biedt de serie de mogelijkheid om kennis te laten maken met hun oeuvre, hun stijl en thema's.
Niet elke auteur lukt dat even goed.
Deze maand werd het L.J. geschreven door Herman Brusselmans. Hij slaagde op het hoogste niveau om binnen de geringe omvang zichzelf te presenteren zoals hij immer schrijft: heerlijk literair geouwehoer.
'Nul-Nul' is een verslag van een voetbalwedstrijd, waar iedereen in gedachten met van alles bezig is behalve met de match.
Mijn vriend leent af en toe een paar deeltjes.
Intussen struin ik wekelijks de Kringloopwinkels af, op zoek naar de mij nog ontbrekende 74 delen, mezelf voorhoudend 'Ik verzamel dus ik ben'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten