In de afgelopen week, week 33 van het jaar 2020, werden maar liefst twee warmterecords gebroken. Eerst 7 dagen achtereen meer dan 30 graden, de dag erop volgde de achtste tropische dag..
Misschien waren het wel drie records: als derde, het kortst durende warmterecord namelijk van één dag.
Ik heb iets met 33. Ik schreef onder deze numerieke initialen wekelijks in het hockeyblaadje van de hockeyclub van mijn dorp. Waarom niet gewoon onder mijn eigen naam, iedereen wist dat 33 stond voor CC.
Eerder, in het schoolblad van de Kweekschool 'Kweekkwesties' schreef ik onder het pseudoniem P.Rovocateur. Ik had reden om me achter een schuilnaam te verbergen. Ik stelde de regenteske cultuur en dito houding van menig leraar aan de kaak, iets wat je als zoon van de directeur niet behoorde te doen. Alleen de hoofdredacteur, een klasgenoot, was op de hoogte. Zelfs in een speciaal daartoe belegde avond - Wie is P.Rovocateur? gaf hij geen krimp.
Vele jaren later schreef ik 'Een jaar in stukken', een jaar lang wekelijkse waarnemingen als directeur van de Pabo, een fusiegroep met ook mijn oude Kweekschool, onder de naam Mannetje. Absoluut geen schuilnaam, maar een naam van een auteur om de verdraaiingen en overdrijvingen van de werkelijkheid te verantwoorden onder de deken van dichterlijke vrijheid. Toch was er menig lezer, die niet loskwam en een synoniem te zien tussen Mannetje en de directeur.
Terug naar het pseudoniem 33. Ook Charlie Chaplin, Claudia Cardinale en de auteur van Pinokkio Carlo Collodi hadden voor dit pseudoniem kunnen kiezen. En deze week, in week 33, realiseerde ik me dat er nog een mij bekende schrijver zulks had kunnen doen: Carlos Casteneda.
Hoe ik in week 33 op zijn naam stuitte?
Oh, ik heb zijn boeken in de jaren zeventig stukgelezen. Ook andere spirituele teksten zoals van Blavatsky, Gurdiieff en Hesse waren een hype van grote verwachting in zelfontplooiing, waarop ik vrolijk in meedreef, naast maatschappijkritische bewegingen op gang gebracht door De Club van Rome.
Maar van de ene dag op de andere moest ik niets meer hebben van dat "spirituele gelul".
In week 33 ging ik voor het eerst sinds de uitbraak van Corona naar een Kringloopwinkel. Er was nagenoeg niemand. Ik voelde me veilig, nam de tijd in de boekenhoek en stuitte o.a. op Tom Butler-Bowdon 's ' Spirituele Klassiekers'. Ik heb nog steeds weinig op met spirituele werken, maar ben dol op lijstjes. Nieuwsgierig naar dé 50 Klassiekers, besloot ik het boek aan te schaffen onder het motto Voor 2 euro kun je je geen buil vallen.
En daar staat Casteneda vernoemd met zijn derde boek 'Reis naar Ixtlan'. Naar mijn boekenkast gerept. Natuurlijk niet te vinden, net zo min als Capra 'De Tao van fysica' en Hermann Hesse's Siddhartha. Allemaal verwijderd na..Hoe zat het ook weer?
Ik vind hem onder nummer 34 James Redfield 'De Celestijnse Belofte''
Ad, mijn vroeg gestorven vriend en toenmalig collega had me zover gekregen om het boek te lezen en over mijn leeservaring op het prille internet te publiceren Hij had al een kritische recensie geschreven. Ik ging daar overheen en hij ging vervolgens nog verder. We lieten geen spaan van het boek en zijn volgelingen over. We genoten van de tegen-reacties. Het was allemaal zo nieuw. Mijn gescheld leverde per ommegaande teleurgestelde reacties op maar ook venijnig gescheld.. We genoten ervan. Steeds feller kwamen de gelovigen tegenover ons empirisch scepsisme te staan. Na enkel publicaties kwamen er reacties die ons bijvielen.
We zijn toen gestopt. Wij wilden geen volgelingen hebben. Het moet toen zijn geweest dat ik al mijn spirituele boeken de deur heb uitgedaan.
Ik had in die tijd een poster op mijn kamer van Loesje: "Lees alles, maar denk zelf."
Nu 25 jaar later neem ik me voor de samenvattingen van de 50 spirituele klassiekers nauwgezet te lezen.
Misschien kan ik alsnog aan mijn zelfontplooiing schaven.