Een muze inspireert de kunstenaar om te scheppen.
Lou Salomé - geboren 12/2/1861 te Sint Petrusburg, overleden 5/2/1937 in Göttingen - heeft vele mensen geïnspireerd, betoverd, gek gemaakt.
De ontmoetingen met de vele beroemdheden leidden tot creaties bij de dichter Rainer Maria Rilke en ten delen bij Friedrich Nietzsche.
Omgekeerd schreef zij 20 boeken en 100 essays, artikelen en recensies, veelal met de verwerking van haar ontmoetingen.
Twee van haar geliefden - Paul Reé en Viktor Tausk - pleegden zelfmoord.
Volgens haar biograaf H,F Peters kenmerkte ze zich door de dualistische spanning van egocentriciteit en altruïsme, van eigenzinnigheid en grootmoedigheid.
"Ze had een ongewoon sterke wil en hield ervan te triomferen over mannen." (252)
Haar levensmotto: "Alles is toelaatbaar - niets onmisbaar."
Mijn beeld van haar is vooral gebaseerd door bovenstaande biografie uit 1962.
Peters toont voldoende afstand, hij is bewonderend kritisch.
In de afgelopen week sloeg ik ook het onlangs verschenen Privé Domeinboek open Friedrich Nietzsche, De levensgevaarlijk jaren. ( 315 - moet 314 zijn) Een keuze uit de brieven 1879 - 1889 en dan in het bijzonder de brieven uit 1882 van N aan Lou.
Hebben ze elkaar gekust op de Monte Sacro?
Verkoos N. een ménage à trois samen met Paul Reé boven een leven met Lou alleen?
Tautenberg 4 augustus als de terughoudendheid van Lou's kant is begonnen. schrijft N:
"Ik wilde alleen leven -
Maar toen vloog de beminnelijke vogel Lou over mijn pad, en ik dacht dat het een adelaar was. En toen wilde ik dat de adelaar in mijn buurt bleef."
Volgens Peters is Lou van betekenis geweest voor "Alzo sprach Zarazustra" - jaren geleden na de affaire met de Nederlandse predikant Robert Gillot in Sint Petrusburg had ze god afgezworen.
Maar N was een belangrijker muze voor Lou.
Zij schreef een boek over hem, verschenen in Open Domein nr. 14 (1987)
(Als nummer 54 verscheen in 2018 een tweede biografie van F.N. in de Open Domein reeks van de hand van Sue Prideaux: 'Ik ben Dynamiet')
Lou tekende met 'Terugblik op mijn leven' hoofdlijnen van enkele persoonlijk herinneringen, zoals ze dat zelf noemt.: Privé Domein 57 1979 .Het is een niet zo toegankelijke tekst.
Opvallend is, dat ze hierin de relatie met Dr. Pineles alias Zemek onvermeld laar. Hij was toch een belangrijke geliefde zeker toen zij fysiek instortte na het vernemen van de dood van Reé..
Ook Paul Bjerre, de Zweedse psychoanalyticus, waarmee Freud uiteindelijk brak wordt niet genoemd in Terugblik.
Dit brengt de vraag hoe verantwoord een beeld is op basis van een autobiografie. Ik ga dit komende week uitproberen met de beeldvorming van Claire Goll Muze 3 aan de hand van haar 'Alles is ijdelheid'.
Maar terug naar Lou,
Kan er een antwoord worden gegeven op de vraag wie haar innigste liefde was?
De veel jongere Rilke onderging door de omgang met Lou een verpletterende invloed in zijn denken en taalontwikkeling. Hij ontwikkelde een grote liefde voor Russische cultuur in de reizen met haar en haar man Friedrich Carl Andreas
Maar hoe heftiger de liefde, hoe sneller er een einde aan raakt.
Een Salomé effect.
Rilke trekt naar Worpswede en wil trouwen met Paula Becker. Als die kiest voor Modersohn trouwt hij met haar vriendin Clara Westhof.
Het huwelijk faalt en Rilke vertrekt naar Parijs. Hij sterft in december 1926
Ook aan hem zal Lou een boek wijden: Rainer Maria Rilke, Leipzig 1928), evenals aan Freud (Mein dank aan Freud, Wenen 1931)
En dan nog Lou's merkwaardige huwelijk zonder huwelijkse verplichtingen, zonder van Andreas, die uiteindelijk hoogleraar oriëntalisme wordt in Göttingen te scheiden, terwijl vele kandidaten zich bij haar aandienden.
Andreas kreeg twee kinderen van de huishoudster Marie, die Lou volledig accepteerde. Eén, Marietje, werd haar erfgename.
Ze sterft in haar slaap, na borstkanker en longproblemen.. Ze wilde dat haar as zou worden uitgestrooid in de tuin van haar huis op de flanken van de Hainberg.
Maar dat was verboden.
Ze wordt anoniem bijgezet in het graf van Andreas.
Een autonome wilskrachtige vrouw, maar voor eeuwig met hem verbonden.