Gisteravond de eerste bijeenkomst van de cursus 'Van genealogie tot familiegeschiedenis' gevolgd in de Universiteit van Tilburg. De cursus wordt aangeboden door HOVO (Hoger Onderwijs Voor Ouderen) Brabant, in samenwerking. met de universiteiten van Tilburg en Eindhoven, Fontys en Avans.
Het merendeel van de door HOVO aangeboden cursussen bestaat uit kunstgeschiedenis, veel beeldend en op muziekgebied, en filosofie. Dat is al jaren zo, ondanks verwoede pogingen van nieuw aanbod op het gebied van techniek, gezondheidswetenschap en ICT.
Onderzoek wijst uit dat de ouderen veranderen: langer leven, vitaler, gebruik maken van internet,. Op het einde van een leven lang leren trekken evenwel nog steeds de thema's op het gebied van Humaniora het meest. Dat geldt voor de alpha, bèta als gamma geschoolden.
Als lid van de Programmaraad van de HOVO heb ik verschillende malen nieuwe thema's met een enkele keer daarbij een geschikte docent gesuggereerd, thema's zoals narratieve technieken, popgeschiedenis en automotive. Bepalend bij de ideeën was vaak, dat ik deze zelf graag zou willen volgen.
Het nieuwe aanbod zou zich ook voor andere onderwijsvormen lenen, die meer interactief zijn, dan de alom gangbare collegevorm.
Tot op heden bleken geen van alle levensvatbaar!
Ben ik in mijn ouder-zijn deviant?
Het was bij de noviteit 'Van genealogie tot familiegeschiedenis' spannend of deze voldoende aantrekkingskracht zou hebben.
Het tijdstip waarop de lessen gegeven wordt is al afwijkend nl. in de avond (vanwege de beschikbaarheid van de relatief jonge docent) en verder stond in de catalogus, dat gewerkt zou worden in een interactieve onderwijsvorm, waarbij veel gebruik gemaakt wordt van ICT.
De lessen worden in een computerlokaal gegeven.
Vorige week kwam het bericht: de cursus gaat door.
Twaalf mensen hebben zich aangemeld. Er moet waarschijnlijk wat innovatief geld bij.
Gisterenavond dus de eerste bijeenkomst.
En wat voor een!
De docent is Anton Neggers, een oud collega van me. Hij was één van de drie Founding Fathers van Biloba, een Fontysbreed onderwijsvernieuwingsproject met een tweeledige ambitie: de invoer van het major-minorsysteem in de bacheloropleidingen en een onderwijstransformatie naar competentiegericht onderwijs: competentie gestuurd, adaptief, ICT rijk, met een modern toetssysteem en met een goede studentbegeleiding.
Niks mis mee, zou je zeggen.
Toch flopte het grotendeels. Voor een eenduidige analyse van de gedeeltelijke mislukking is het nog te vroeg. Bestuurlijke perikelen hebben zeker een belangrijke rol gespeeld. Na een bestuurswisseling werd Biloba de schaamlap van alle Fontysellende. Maar dat doet hier niet ter zake. Of wel?
Hoe Bilobaproof zou Anton het aanpakken, vroeg ik me af.
Wel laat ik met het einde van de les beginnen: een spontaan applaus van alle aanwezigen. En dat met een enorme variatie in startniveau, die niet groter kan zijn: iemand uit Nieuwegein (!), die al dertig jaar werkt aan stamboomonderzoek van zijn familie en inmiddels aanbeland is bij voorvaderen uit Hoge en Lage Mierde rond 1450 tot iemand die onlangs een kist met familiemateriaal heeft geërfd en niet weet hoe hij verder moet.
De inleidende les was voor alle bijzonder boeiend, de presentatie werd begeleid door prachtig illustratief beeldmateriaal, bij vragen tussendoor gaf de docent blijk van een onuitputtelijke kennis van geschiedenis, recht en heemkundeonderzoek, Onze verschillende doelstellingen, wat we op het einde van de cursus wilden meenemen, werden in zijn inleiding op een natuurlijke wijze ingeweven.
Ik heb te kennen gegeven om erachter te komen hoe de betrouwbaarheid in de overvloed aan vooral digitale genealogische informatie kan worden verhoogd. In mijn onderzoek naar de lijn van mijn vaderskant kan bijvoorbeeld eenvoudig worden meegesurfd met diverse Creemers stambomen. Welke zijn de juiste links?
De docent heeft het over ieders eigen onderzoek en dat hij beschikbaar is om ons verder te helpen.
Bilobaproof!
Ik zie uit naar volgende week dinsdag.