Ik was met 49 andere deelnemers van de Postcodeloterij met de postcode 5552 geloot als kandidaat en werd samen met een introducee, Riny, afgelopen vrijdag verwacht in de studio van Endemol in Amsterdam. Naast de 100 gasten uit Valkenswaard waren er nog 9 andere postcodes met elk 100 man in de studio. In het totaal dus 1000 gasten, waarvan de helft kandidaat.
500 Mensen met de illusie over enkele uren miljonair te zijn.
De uitzending was afgelopen zondagavond. Van het t.v. scherm maakte ik enkele foto's, wanneer wij in beeld werden gebracht.
Dit zijn beelden van het begin van het spel, waarin via 5 gok- of schattingsvragen 5 kandidaten worden geselecteerd, die daarna via een quiz verder worden teruggebracht tot 2 finalisten. Die twee strijden tenslotte wie aan het kofferspel mag deelnemen. Het hoogste bedrag dat via het kofferspel gewonnen kan worden is theoretisch 5 miljoen. Dat is nog nooit gehaald. Onze winnaar ging met 250.000 euro terug naar Amstelveen.
Tot zover de feiten.
De weinigen aan wie we toevertrouwd hadden, dat we uitgenodigd waren adviseerden me om me goed voor te bereiden. Riny kocht de recente uitgaves van de Story en de Prive'. Ik las over mensen waarvan ik het bestaan niet kende, probeerde echtscheidingen en andere hoogtepunten van celebrity's te onthouden naast de lectuur waarmee ik me bezig hield.
De boeken die ik, noem het toeval of niet, onderhanden had waren 1. De dikke pil van van de nobelprijswinnaar Daniel Kahneman 'Ons feilbare denken' en 2. Marcel Verweij 'De remedie van Epicurus.
Boek 1 maakt duidelijk dat van de twee denksystemen - het eerste, het intuïtieve systeem en het tweede, het cognitieve - het eerste het meest wordt ingezet. Via talloos beschreven psychologische experimenten wordt duidelijk hoe en wanneer systeem 1 fouten maakt.
De dag voor de opname had ik de 452 pagina's tellende basistekst doorgenomen en ik wist met 100% zekerheid, dat ik aan al die kennis niets zou hebben.
Boek 2 is een met overtuiging en enthousiasme beschreven leer van Epicurus, de leer van wijsheid en geluk, van genot en gelatenheid, van matiging en aanvaarding.
Toen de auteur, de oprichter van het Epicurus Genoodschap, het manuscript in 2010 af had, wist hij dat hij leed aan een ongeneeslijke tumor.
Hij overleed op 20 maart 2011.
Zes jaar later las ik de 2300 jaar geleden opgetekende wijsheid: "Mensen hebben evenveel baat bij onnatuurlijke en overbodige rijkdom, als water dat wordt toegevoegd aan een vol vat en aan alle kanten wegstroomt.".
Een wijsheid die troost bracht toen we afgelopen vrijdagavond na een zeer onderhoudende middag zonder de gedroomde miljoenen terug naar Brabant reden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten