In de catalogus van 'Blue Tiger Media', uitgever van conservatieve auteurs en het blad Epoque Magazine, trof ik bij de aanbeveling van 'Homo Videns' van Giovanni Sattori de volgende tekst:
"We zitten in een volledige multimediarevolutie. Homo sapiens, een product van de geschreven cultuur, wordt een homo videns waarvoor het woord door het beeld is onttroond."
Nu had ik al bedenkingen bij mijn vorige blog waar ik verwijs naar de Graphic Novel over Nietzsche en dat nog wel onder de omineuze ondertitel van Filosofische Verkenning 5, bij lezing van wat de beeldcultuur aandoet - "Het primaat van het zichtbare boven het verstaanbare leidt tot een zien zonder begrijpen dat abstract denken en de ideeën stopt." vraag ik me af of ik juist bijgedragen heb aan een anti-filosofie, tot overstaanbaarheid van Nietzsche.
Natuurlijk zegt de strip over Nietzsche net zoveel over hem als " Kuifje in Afrika" over Afrika.
Maar de angst of minachting voor het beeld als doder van het woord getuigt van een obsolete benepenheid.
Maar oké; om dichter bij de Nietzsche te komen kan beter de biografie ter hand worden genomen.
Duitse soldaten kregen in 1914 behalve het Nieuwe Testament en Faust ook Also sprach Zarathustra mee naar het front.
Raymond van den Boogaard in De Groene: 'Dat Friedrich Nietzsche's aanval op de liberale democratie een eenmalige oprisping uit een oud tijdperk zou zijn, omarmd door de nazi's, blijkt met de huidige opkomst van extreem rechts een vergissing. Nietxsche is in elke tijd op een andere manier actueel.'.
De biografie van Prideaux leest heerlijk weg.
Je leest over zijn ouders en grootouders. Als Friedrich 5 jaar is sterft zijn vader, 35 jaar oud., even later zijn jongste broertje Joseph. Op de middelbare school is F.N. geobsedeerd door Hölderlin, Empedocles en de Amerikaanse dichter Emerson. F.N. is een muzikaal talent, leert Wagner en zijn maîtresse Cosima kennen.
Uitgebreid staat de biografe stil bij de relatie met Wagner en de pijnlijke verwijdering.
Zijn jeugdvriend Overbeck zal zijn leven lang bevriend met hem blijven. Met Romundt staat Overbeck F.N. terzijde als hij slechtziend/ blind is.
Enfin de affaires en avonturen zijn bekend van die met Lou Solomée en Paul Rée (de befaamde foto, de vrouw met het zweepje) tot F.N.'s ontferming over het mishandelde paard in Turijn, wat zijn laatste tien jaren van waan inluiden.
Eén van zijn laatste brieven was gericht aan Cosima: Ariadne, Ik houd van je. Dionysos.
Heerlijk toch. En verder lezend hoe na zijn dood zijn 2 jaar jongere zus Elisabeth alles in het werk zet om haar antisemitische ideeën in zijn teksten aan te brengen, hoe Peter Gast zich trouw over zijn intellectuele erfenis zorg draagt.
En dan hebben we nog nauwelijks iets van F.N. gelezen, behoudens de in de tekst gelardeerde aanhalingen.
Maar gelukkig, op het einde van de biografie staat een hoofdstuk met aforismen, dat begint met het beroemde:
"De slechtste lezers zijn zij die als plunderende soldaten te werk gaan: ze pikken eruit wat ze kunnen gebruiken, maken wat overblijft vuil en verward en geven af op het geheel." uit Menselijk, al te menselijk."
Ik zal proberen een goede lezer te zijn.
Neem me voor om De vrolijke wetenschap, in de vertaling van Hans Driessen uit 2018 te lezen en de mooiste aforismen eruit te pikken en in mijn volgende blog weer te geven.