woensdag 26 december 2007
De prijs van betrokkenheid ofwel blog zonder foto's
"Doe wat", denk ik,"in plaats van deze wantoestanden vast te leggen en er de wereld kond van doen!"
Veeg de vliegen weg, schenk water, vang een discussie aan of ga desnoods boven het zeehondje liggen, om maar wat te noemen.
Dan maar geen foto´s .
Bij deze blog ook geen foto´s, hoewel ik gelegenheid genoeg had. Maar te betrokken....
Niet dat ik afgelopen week ellende zag. Integendeel.
Vrijdag Luca op bezoek met pa en ma bij een tussenstop op weg naar de wintersportplaats Val Thorens en genoten van zijn parmantigheid en onderzoeksdrift.
Op Kerstdag Zoë met ouders, die we voor een brunch uitgenodigd hadden, op bezoek gehad. Eindeloos in de wakkere ogen van de little lady gekeken.
Geen fototoestel gepakt. Te betrokken. (Met zieke kindertjes gelachen, met kleurige Soedanezen gedanst, met zeehondjes gespeeld.)
En nu spijt.
Kun je beter een beeld van een bloedend zeehondje de wereld insturen, dan er een te redden? Is dat de ethica van de fotograaf ? Een beeld dat meer zegt dan duizend woorden.
Is het verschil tussen een schrijver en een fotograaf, de mate van distantie ?
Zelfs de meest betrokken schrijver neemt nadién de pen en daarmee afstand. Maar hoe beschrijf hij voor de ander parmantigheid en gitzwarte, nieuwsgierige ogen ?
Volgende keer maar weer "foto's-bij".
maandag 17 december 2007
Kerstkind aangekomen
Twee Kerstbomen
maandag 10 december 2007
Extreme stress en een beetje weemoed
Sommige emoties zijn zo sterk, dat er niets bij kan. Stress kan je zo bij de strot grijpen, dat voor iets anders nauwelijks ruimte is.
Ik had me voorgenomen om over het afscheid van David, Karlijn en Zoë te schrijven. Ik zou ze in alle vroegte vandaag bij vliegveld Welschap afzetten en ze een goede vakantie toewensen op Tenerife aan de Costa Adeche.
Ik gun ze alle drie een prachtige, welverdiende week, maar zou toch laten merken dat ik ze missen zou. Vooral nu Zoë ons lijkt te herkennen en onze stemmen royaal beantwoord met gebrabbel en een gulle glimlach. Ik zou in ons ritje naar Welschap aanbieden om alsnog als au pair mee te gaan. Dat Riny dat begrijpen zou. Als opdracht voor Karlijn, zou ik zeggen Heras los te laten en David's eerste cuba libre zou voor onze rekening zijn. Zou ik hem zeggen....
Maar het pakte anders uit.
Met een strak tijdschema op zak, loopt de KIA een klapband op pal voor de deur van Bonefatiuslaan 7.
Hoeveel tijd kost het verwisselen van een band van een KIA Sorento? Lang, dat kan ik je verzekeren, zeker als je op dat moment geen notie hebt waar krik en reserveband verstopt zijn. Ik zoek onder hoeden- en bagageplank, vind een handleiding in de originele verpakking, die ik vervolgens David ter hand stel.
"Door het rechtsomdraaien in de daartoe aangebrachte opening in het midden van de achterbumber wordt met de voornoemde zwengel de reserveband via een veer onder de auto neergelaten, welke met het ventiel naar beneden dient te worden losgemaakt..."
"Dan moet je dus eerst die zwengel zien te vinden, "concludeert David.
Enige oefeningen en leerervaringen verder, hoor ik David, terwijl ik plat op de grond liggend de krik onder het 1917 kg wegende gevaarte wil aanbrengen : "Het lijkt me beter om, willen we het vliegtuig halen, deze poging staken. Laten we onze Volvo nemen. "
Op het moment dat Karlijn een stevige trap op het gaspedaal wil geven, roep ik: "Wacht, ik ben mijn GSM kwijt geraakt. Ligt waarschijnlijk onder de KIA."
Na enig vergeefs zoeken, spring ik nog net op tijd in de Volvo, die niet wachten kan.
Rondweg: druk; autobaan naar Tilburg: zeer druk, nog drukker en dan.... staan we stil....Ik doorbreek de stilte die in het voertuig heerst niet met : "Hadden we niet beter een andere weg kunnen nemen?" en bewonder mijn groeiend tactisch vermogen.
Ze waren nog op tijd, want acht uur later ontvang ik een SMS op mijn GSM, die thuis op het bureau ligt. "Je hebt je telefoon weer gevonden! Voorspoedige reis gehad. Zoë voorbeeldig. Groet vanuit een fantastisch resort."
Ik heb dan inmiddels de ANWB laten komen, voor €150 een nieuwe band aangekocht en me bij mijn collega's geëxcuseerd voor mijn verlating.
Weemoed en stress verhouden zich als stilte bij een storm. Vanavond vond ik pas de rust en kan het aftellen beginnen. Over zeven dagen zien we hen weer: 20.40 uur in de aankomsthal.
maandag 3 december 2007
Dwingende genen
November is voorbij. December wordt opgeleukt door sint- kerst- en oudjaar -vieringen. Cadeaus en kunstlicht, anders is er geen doorkomen aan.
December is ook de maand waarin nog net wat tuinactiviteiten kunnen plaatsvinden alvorens de vorst deze onmogelijk maakt. In de groentetuin staan de laatste spruit- en boerenkoolplanten te wachten op de oogst. Zaterdag jl. de spruitplanten gestript, zondag de boerenkool binnen gehaald. Op de onderste foto de (halve) oogst, boven de keukenhoek nadat de eerste helft verwerkt is. Resultaat na twee uur stevig doorwerken: (11) elf zakjes van (300) driehonderd gram.
Riny komt even in de keuken. Om te kijken. Om de vraag te stellen of ik dit leuk vind, of dit me bevrediging schenkt, wat dit kortom toevoegt aan mijn leven in de winter. "O ja", voegt ze eraan toe, " zo'n zakje van 300 gram kost bij de "vers" van de Em-Té € 0,80."
Ze is de keuken alweer uit als ik voor me uit mompel, dat mijn gedrag waarschijnlijk een gevolg is van vóór de oorlog opgeslagen zorg in mijn genen en dat die mijn gedrag sturen. Zo heb ik onlangs gelezen. De genen hebben míj uitgezocht om zich voort te planten. Ik ben slechts hun voertuig.
Slakken uit de kool prutsen, dennenaalden eruit spoelen, het blad hakselen tot plafondhoogte doe ik in dienst van mijn genen. Voor 11 weken lang éénmaal per week boerenkool op tafel.... Het is begin maart als die diepvriesla leeg is. Dan is het dagelijks alweer 10 uur licht en zullen mijn genen het voorjaar bejubelen.
maandag 26 november 2007
Waar ik niet over schrijven wil
Mijn werkzaam leven zal nog dertien maanden gaans zijn. Daarover wil ik hiér niet spreken. Er is veel over te zeggen. De plaats is er echter hier niet naar. Daarvoor zijn andere locaties dan mijn private weekend blog.
Er zijn ook zaken waarover ik niet schrijf, niet hier, niet elders. Ik bewaar ze voor mijn dromen, waar ze bewerkt worden, die ik me bewust, niet meer voor de geest kan halen. Hooguit rest een gevoel: de angst voor verlies omvormt in een ondraaglijke droom. Dus vervaagt hij bij ontwaken.
En dan die kwesties, die ik vroeger aan de orde wilde stellen. Waar ik van heb geleerd dat het vergeefs, zelfs contra-productief bleek. Een mijns inziens foutieve deductie, een onjuiste weergave van de feiten een nodeloze overdrijving. Het bespreekbaar stellen legde niet de waarheid maar de relatie in de waagschaal.
En dan de beleving van het intieme, van het sublieme. Ik wil er niet over schrijven, bang dat ik het tere geweld aan zal doen, het grootse zal verkleinen. Ooit zocht ik daarvoor een vorm en kwam uit bij woorden typografisch zo te plaatsen dat ze meer verhulden dan onthulden. Sommigen noemen dat poëzie.
Zo koester ik Mijn Mannetje, mijn droom- en boosheidboek, mijn boekenboek en al die oude schriftjes met onboezemende tekstjes. Waartoe het allemaal dient? Ik blijf het antwoord schuldig.
Misschien is het allemaal levenstherapie.
maandag 19 november 2007
Verlangen naar straks
maandag 12 november 2007
Mijn loge
Foto 1
Diner ter gelegenheid van het eenjarig huwelijk van David en Karlijn. Voor het eerst met z'n achten aan tafel. Van Central Park tot Valkenswaard. Soep door Riny, hoofdgerecht door Thomas en Femke bereid, nagerecht door Karlijn en David. Ik zorgde voor de drank.
Foto 2
Luca in de loge van Gerard van de Berg.
Ouders richten hun huis in naargelang de leeftijd en vermeende mogelijkheden van hun kinderen. Wij verhuisden de viskom naar een steeds hoger niveau tot Thomas ook bovenop de Lundiakast kon grijpen en dit het vroegtijdig einde inluidde van goudvis Karel. Helaas werd de geërfde bronzen ketel pas weggezet, toen David op de ketelrand viel en daarbij zijn hoofd flink verwondde.
Als grootouders ben je niet zo mee bezig met het kleinkindvriendelijk herinrichten van je huis. Hun verblijf is immers kort, de aandacht-intensiteit hevig, wat mogelijke rampen voorkomt. De vijver is vooralsnog niet gedempt en kostbare boeken staan op grijphoogte. De speelgoedmanden raken evenwel voller en voller met nieuw en onze kinderen overleefd speelgoed. Het leukste speelgoed is echter niet als zodanig bedoeld: CD hoesjes, lichtknopjes en opa en oma zelf.
Jaren droomde ik van de loge van Gerard van den Berg: een zalige leesstoel voor mij alleen. Maar ja....kinderen hè en vermeende kwetsbaarheid deden me jaren wachten op de aanschaf.
Gisteren, toen ik de kamer uitliep, dribbelde Luca achter me aan. Alsof híj op mij moest letten. Hij bleef , met zijn neus tegen de glazen kamerdeur geduwd achter. Toen ik vijf minuutjes later terugkeerde (ja, ik moest even naar de toilet) zat hij met een ontwapenende vanzelfsprekendheid in mijn stoel, in mijn loge. Van ontroering nam ik snel een foto, waarvoor hij in alle rust poserend bleef zitten. Met zijn blik: "Zie je nou dat zo'n stoel ook kinderen past!" voegde hij een waarde toe.
Vanaf heden is de stoel onze loge.
maandag 5 november 2007
Genealogical Tree
Zojuist bij Mat en Nelleke opname gemaakt van een boodschap voor hun zoon Tijs, die op 30 november in het huwelijk treedt met Jane. We zijn uitgenodigd, maar voor het bijwonen van een wedding in Australië moet je toch gauw twee weken verlof nemen.
Familie wordt gevraagd een bijdrage te leveren middels een video-boodschap. Riny en ik presenteerden de fikse uitbreiding van de Creemers stamboom.
Tot na de oorlog toonde deze boom bij huwelijken een actie-radius van nauwelijks 10 kilometer. Geliefden troffen elkaar in plaatselijke buurthuizen, lokale café of dorpsschool. Vanaf de napoleontische tijd tot ver in de twintigste eeuw werd door de Creemersen uit Stramproy plaatselijk gehuwd met soms een uitstapje naar het enige kilometers verop liggende Tungelroy of Zwartbroek.
Daarna volgden verkenningen over de grenzen van het dorp en zelfs de provincie. Men ging zich ook verderop vestigen zoals in Friesland, Twente en Noord-Holland. de taal veranderde van dialect naar ABN.
En vanaf 2007 is er sprake van een huwelijk en vestiging buiten de landsgrenzen en wel op de meest verre plek, die te vinden is: Melbourne. We hebben Tijs & Jane tot de "Creemers" ambassadeurs op het zuidelijk halfrond benoemd. Vandaaruit zullen ze zorgdragen dat het ooit trotse geslacht van venters, smokkelaars en zwervers Australië zal veroveren.
De techniek biedt de mogelijkheid om afstanden te overbruggen. Een video-boodschap in plaats van flessenpost. Mat en Nelleke kunnen bellen en skypen. Maar toch....Als ik ondanks de technologische verworvenheden denk aan het globaliserende trekken van onze nazaten, de ruime blik, die hen wordt gegund, hun verlangen naar het ginds...dan blijf ik achter met een ambivalent gevoel en wens me het sedentaire leven van een 19 e eeuwse boer. Ik heb helaas niet meer te kiezen.
maandag 29 oktober 2007
Desondanks goedgemutst
Jan Wolkers' overlijden werd herdacht met een Texels bokbier in een knus café in de Jordaan. Luca kijkt. Hoe zal ik zijn blik beschrijven? In gedachten:"Nu begrijp ik waar opa zijn buikje aan ontleent" of "hé, vorig glas was geler".
Zondag waren David en Zoë op bezoek. Riny wil Zoë een jeugdfoto van David tonen: David-duimzuigend-met-Liesje.
Tussen beide foto's ging de wintertijd in. November staat voor de deur. Tijd voor HEND in HEND: Help Elkaar November Door. Bekijk elkaars blogs. David wees me de hyperlink-button aan, die ik nu ga uit proberen.
Van http://ziecreemers.blogspot.com/2007/09/onzichtbaar.html en die van http://members.chello.nl/t.creemers/ Als dit bericht geplaatst is kan ik uitproberen of het gelukt is.
De herfstvakantie is voorbij. Tot carnaval zal ik in het donker huiswaarts keren. Een schrijver is ons ontvallen. Een ander weigert de oeuvre-prijs. De reparatie aan de scooter (zie het bericht:"Een (on)geluk bij een geluk") kostte me €500; ik heb een half uur ge-boek-hapt bij Bruna zonder een enkele prijs; mijn kippen zijn in de rui; op mijn werk heeft menigeen last van de vertstikkende verlamming met het zicht op zijn (carrière-) einde en ander klein leed. Desondanks blijf ik verbazingwekkend goedgemutst.
maandag 22 oktober 2007
Van nature zuinig
maandag 15 oktober 2007
Zingeving
Vanaf dinsdagavond tot zondagmiddag kunnen genieten van het nageslacht: wandelen en fietsen met Luca, Thomas Luca zien opvoeden, heel langzaam gesloopt worden door Luca's opgelegd ritme, David en Thomas, die de halve marathon lopen, Zoë en Luca, die verbaasd kijken naar de medailles als overtijdse liga's, Karlijn en Femke - aanverwant nageslacht - kunnen opgelucht ademhalen: hun mannen zijn toffe binken....
Femke ging dus met Anneke shoppen in New York, want de dollar stond nu wel heel laag. Thomas voelde de eenzame verantwoordelijkheid op zijn schouders en wilde die graag met ons delen. Hij streek dinsdagavond in het Zuiden neer. De dagen daarna waren prachtig. Er kon volop gewandeld ( de Grote Peel) en gefietst (diverse keren naar de kinderboerderij ) worden.
Het is wennen om om zeven uur te worden gewekt door een potpourie van jengelende en brabbelende geluiden. 's Avonds wordt het laatste journaal niet meer gehaald. Overdag kijk je eindeloos naar de honderden gezichten van een eenjarige, beluister je zijn probeersels van betekenisloze klankrijen en intonaties. Soms herken je een woord en bij "beer" haalt hij drie van de vier keer de teddybeer uit de speelmand. "Drie volwassenen en een kind." zou het weekjournaal kunnen heten, maar er was meer.
Zo beleefde ik mijn jeugd op een intense wijze. Ik meende me te herinneren dat ik ook voorop de fiets bij mijn vader zat, hoe ik mijn moeder meehielp gemorste broodkruimels op te rapen, dat ik samen met mijn broer een toren bouwde, hoe ik volkomen vrij en verbaasd naar een menigte kon staren, zonder dat iemand me attendeerde op mijn open mond. Heb ik dit soort sensaties ook als vader gehad ? Nee, ik was toen meer bezig met de groei van de kinderen, dan met de gestolde momenten.
Mensen zijn Nesthöcker. In tegenstelling tot de lagere diersoorten, die meteen na de geboorte het nest kunnen verlaten (Nestvlieders) moeten zij lange tijd onder de hoede blijven van de ouders. Die hebben de taak om het "jong" bekwaam te maken om op eigen benen te staan. Zij zijn uit dien hoofde voortdurend bezig met (op)voeden, met leren en met later.
In de dierenwereld is weinig tot niets bekend over de specifieke rol van grootouders. Het is uniek voor de mens dat grootouders tegenwicht kunnen bieden aan de begrijpelijke oriëntaties van de ouders op het straks. Het kindgedrag wordt minder beoordeeld en beïnvloed op toekomst-gerichte waardes, maar genomen zoals het zich aandient, zoals verschijnselen als bijv. het weer. Wat grootouders terug krijgen zijn flash-backs, melancholisch reminiscenties aan wat definitief voorbij is, maar dat opnieuw kan worden beleefd door observaties van kleinkinderen. Zo denkt de oude man, die ik me af en toe voel...
Had ik vorig jaar maar doorgezet met het trainen voor de halve marathon. Eind november zat ik op 7 kilometer, toen ik al lopend weerom overvallen werd met de gedachte "Waarom doe ik dit?" en geen antwoord wist, geen weerstand bood tegen een ploppend beugel Grolsch en stopte met geren. Had ik maar doorgezet, dan hadden Zoë en Luca me ook een jonge god gedacht. Nu keken ze op naar hun vaders als eeuwig voorbeeld en waren Riny en ik ervoor om hen te troosten in de massa.
maandag 8 oktober 2007
Stem uitgebracht
De drie, die ik eerder onder de categorie rebbish liet vallen, blijven na zorgvuldige lezing onder de maat.
De minste van de drie vind ik "De Weduwnaar" van Kluun. Meeliftend op zijn succes van "Komt een vrouw bij de dokter", waarmee hij vorig jaar de NS Publieksprijs won, schreef hij het tweede deel van Stijns seksuele sores na het overlijden van diens vrouw. Het is allemaal zo gehaaid cliché, zo modernistisch zigeunermeisje-met-traan gedoe, zo plat pornografische palaver, dat het publiek zich zou moeten schamen om haar smaak te herhalen. Zo ja, dan kun je voor volgend jaar Stijn 3 verwachten: "Stiekeme studenten voor een grijpstuiver"o.i.d., geschreven door marketing-en reklame bureau Kluun: "U vraagt, wij schrijven".
Nummer vijf: Simone van der Vlugt:"Het laatste offer". Een halfslachtige reli-crimie, dat start met de bedroevend lage instaptaal van een meisjesboek. Maar Birgitje wordt volwassen als ze de liefde van haar leven ontmoet, een stoere, gebruinde schrijver, die haar in een Alkmaarse disco bevrijd van een heel vervelend studentje. Hij slaat dat knulletje pardoes tegen de grond, kijkt Britje in de ogen en ja..de volgende 200 pag. beleven ze heel wat avontuurtjes. Ze zoeken naar papa Bink, een archeoloog, die in Egypte op een spectaculaire vondst stuitte en daarna spoorloos verdween . Hoewel ze voortdurend bedreigd worden - de achtervolger vind hen werkelijk overal - bezoeken ze allerlei toeristische attracties. Zo kan de schrijfster haar "gedegen reseachwerk"kwijt. Bijna, bijna hebben ze de Ark van het Verbond gevonden, dat een wapen is gelijk een kernbom. Ja,ja lieve jongens en meisjes, het vervolg is te lezen in "Het aller-laatste offer", waarvoor nog meer research wordt gedaan. Het zal dan ook uitkomen in de reisserie van Dominicus.
Nummer vier: Esther Verhoef "Close-up. In het midden van deze thriller zou de vraag gesteld moeten worden:"Wie is de boef, die vanaf het begin met korte bespiegelingen zijn perverse geest etaleert en Margot Heijne van kant wil maken?" Het kunnen er maar drie zijn. Meer personen komen daarvoor niet in aanmerking, omdat die er gewoon niet zijn. Heel overzichtelijk dus. En je weet, volgens crimie formule, wie het meest verdacht wordt gemaakt, nota bene Margots ruwe-bolster-blanke-pit minnaar, de kunstfotograaf Leon Wagner, is het zeker niet. Dan resteert een bloedmooie bi-sesuele vamp of een schimmige producer. Esther Verhoef is er de vrouw niet naar om sexe-genoten een moord te laten beramen. Dus.....Zowel Riny als ik hadden het goed. Goed hè!
Bovenste drie boeken doe ik gratis weg.
De volgende leen ik uit.
Joris Luyendijk overpeinst in "Het zijn net mensen" zijn periode als verslaggever in het midden- oosten. Het werk, dat hij vanuit Caïro en Jeruzalem verricht, wringt bij hem vanaf het begin. Hij weet,nieuws is subjectief. Maar hoe en ten voordele van wat? Tot de tweede inval in Iraq, blijft hij zich dit soort vragen stellen. Zeer informatief en onderhoudend met human interest anecdotes leidt hij de lezer naar een aantal conclusies: de oorlogen zijn verder vervuild met nieuwsbeïnvloeding en -verdraaiing. Westerse landen als U.S.A en Israël besteden hier relatief evenveel , zo niet meer aandacht aan, als aan het fysieke moordtuig en laten de Palestijnen en de Irakezen ver achter zich. De verpletterende invloed van de Arabische dictatuur voor haar eigen bevolking beschrijft hij overtuigend, maar ook met een zekere moedeloosheid. Een mooi, oprecht boek.
Arnon Grunberg heeft met "Tirza" heel wat prijzen gewonnen: de Librisprijs, de Gouden Uil en genomineerd voor de Ako. Het is een onderhoudende, hilarische, knap geschreven beschrijving van hoe een te grote vaderliefde voor zijn dochter uitloopt tot een drama . Een echte Grunberg: een anti-etica, een illusieloze beschrijving van het dier, dat mens heet, een nihilistische slapstick.
In "De wandelaar"van van Dis komt een heer bij toeval in aanraking met de onderkant van de Parijse samenleving als uit een brandend pand een hond springt en zich aan hem hecht. Op zoek naar zijn baasje, komt hij in aanraking met asielzoekers, zwervers en berooiden. Hij voelt de spanning. Wil goed doen, maar weet niet hoe. Alles wat hij zal ondernemen, zal zijn schuld niet kunnen wegnemen. Een boek vol vragen, nauwelijks antwoorden. Eindelijk weer eens een boek over een maatschappelijk kwestie. Fraai geformuleerde zinnen (je hoort de geaffecteerde stem van van Dis erbij) maken het contrast met de donkere wereld nog schrijnender dat hij is.
En dan nu your vote please.
Als ik eerlijk ben zou ik Grunberg nomineren.
Ik stemde echter strategisch.
Voor mij werd het van Dis.
dinsdag 2 oktober 2007
G-3: Gaspel, groente en gezondheid
maandag 24 september 2007
1 jaar (o)pa en (o)ma
maandag 17 september 2007
Geluk bij een (on)geluk
"Alles is relatief, ook (on)geluk?"
of
"Op 11-09, zes jaar na dato, vloog een SUV zich bijna te pletter tegen de voorkant van mijn scooter."
Ik aarzel. Want waar het op 11-09 eigenlijk om draaide was De Uitslag. Waren de cellen, die de donderdag ervoor uit Riny's borst waren gehaald een begin van een herhaling van 11-04-2001?
De dagen nadat we te horen hadden gekregen dat de foto's "iets" te zien gaven, trokken allerlei scenario's van min of meer bekende scripts voorbij. Als eenmaal het vertrouwen in het lijf is geschaad, verdwijnt de vanzelfsprekendheid van het leven. De gedachte aan haar eindigheid is, eenmaal doorleefd, voorgoed voorbij als fictie.
Je weet, voor goede medische zorg komt zorgelijkheid in de plaats. Je gaat vanzelf door de knieën en ik betrapte me op een stil gebed.
De broederlijk troost van Geer-Jan en Jacques bestond uit statistiek en waarschijnlijkheidsgegevens. Maar of je daar goed op slaapt, is toch de vraag. We probeerden ons af te leiden van het gepijns. Als je dát bewust bent, helpt het niet echt. Rationaliserend heet het dat je niet méér kunt doen dan De Uitslag af te wachten. En de tijd helpt gewoon een handje. Het wordt dag, het wordt nacht en zo wordt het vanzelf , jawel, "negen/elf".
Achteraf is alles film en o zo rap verlopen. "Ik heb goed nieuws", zei de chirurg, "kom over een jaar maar weer terug". Riny reed in de Micra huiswaarts, ik volgde met de Vespa.
Het stoplicht sprong op groen. Het kruispunt stond vol met auto's. Ik sla-omde ertussen door. Hield geen rekening met een SUV, die de stilstaande file op de verkeerde weghelft voorbij stoof. De klap, die volgde voel ik nog in mijn schouders. De hufter reed door. Ik stond hem daar verbouwereerd en wezenloos na te gapen. Toevallig passerend ambulance-personeel ontfermde zich over me. "Gaat het een beetje, mijnheer..."
"Creemers en ja, wat betekent dit nadat ik zojuist te horen heb gekregen, dat mijn vrouw geen kanker heeft?" Zoiets. Ze hebben me toen omgeven met de liefste zorg, die een oud en verward mannetje zich maar wensen kan. Ik was echter niet verward, ik zweer het je. Ik zwoer het hun. Hoe méér ik het deed, hoe bezorgder ze keken.
Het is nu bijna een week geleden. Ik voel nog steeds mijn gekwetste schouder. Met Riny heb ik een glas gedronken. In het weekend hebben we de voortent afgebroken en opgeborgen tot volgend jaar.
maandag 10 september 2007
Mijn geleerde broer en de Alma Mater
maandag 3 september 2007
Zoë, tuinbezoek en publieksprijs
Donderdagavond 21.00 uur: daar zagen we ze in levende lijve, onze kleindochter Zoë. Ja, het had mama Karlijn heel wat moeite gekost om haar na zolange tijd te hebben geborgen, op de wereld te zetten. Na drie uren kan ze er al om lachen; het opvoeden kan beginnen.
donderdag 30 augustus 2007
Kleindochter Zoë geboren!!
maandag 27 augustus 2007
Stripspektakel
donderdag 23 augustus 2007
Het wachten
Het wachten is een geliefd thema voor schrijvers: Wachten op Godot, Waiting for Mr.Goodbar,Joris Ockeloen en het wachten. De laatste titel is van Brouwers. Jeroen. Thema: A.s. vader wacht op de komst van zijn kind. Dat duurt. Intussen overdenkt hij zijn miserabele leven.
Ik heb een hekel aan wachten. Daarom ben ik altijd op tijd. Tijdmeting is dienstbaar voor wie weet wanneer iets te verwachten valt. Jagers wachten, maar weten niet waarop, laat staan wanneer dat onverwachte komt. Boeren en Burgers zijn veel zekerder. Zij weten wat te verwachten valt en proberen het moment daarvan zo goed mogelijk vast te leggen. Zij maken daarover afspraken.
Serendipety is iets vinden, waar je niet naar op zoek was. Dan is er geen sprake van wachten geweest. Dat is lekker makkelijk.
Bij het verwachten van een baby laat de natuur zich slechts grof meten. We tellen uit maar met een grote mate van zekerheidsspreiding. Als je enkel al denkt dat het komt, gaat je hart sneller op en neer. Hoe langer het wachten duurt des te vaker komt dit voor.
Wat doe je tijdens dat wachten?
De tijd duurt namelijk.
De tijd wordt verdreven.
Met elkaar praten bijv. Zoals vandaag met Femke, die zegt dat ze nu zeker weet dat het kindje van Karlijn en David vandaag komt. De vorige keren dat ze dat zei was dat niet zo zeker, zegt ze nu.
Vanaf vandaag zal ik de tijd verdrijven. Met het lezen van boeken, die "wachten" in hun titel voeren. Het kindje heeft dan nog ruim de tijd om te wachten.
zondag 19 augustus 2007
Luca danst
donderdag 16 augustus 2007
Schoonheid in de compostbak
We hebben gezocht welke vlinder ze zal worden. Als volkstuinder weet ik in elk geval dat het niet de koolwitrups is, die ik in elk het najaar in de boerenkool vind. "Mot je maar spuiten", zal menigeen zeggen, maar daar is de Partij van de Dieren mordikus tegen. Als die Partij in de regering komt, vragen ze me misschien als minister. Van Vlinders en hun Voorgangers. Dan sta je er met spuitgif slecht voor als ze je gaan doorlichten. Maar ik dwaal af.....
Ik zocht in "Dagvlinders" van J.Moucha (1972);Riny opende Google. Bijna gelijktijdig hadden we beet.
Het is de rups van de Koninginnepage, de grootste Nederlandse dagvlinder. Ze heeft een rode stip achter haar naam staan. Dat wil zeggen dat we er erg zuinig op moeten zijn, anders wordt het de Dodo van de Lage Landen. Ze heeft zelfs twee rode stippen aan de onderkant van haar vleugels.
Pas geleden was Jacqueline, de zus van Riny, bij ons op bezoek. Plotseling zei ze: "Daar, een Koninginnepage". Wij lachten beminnelijk. Ze voegde eraan toe "Het zou ook de Koningspage kunnen zijn, maar dat onderscheid kun je bij dat gefladder moeilijk zien."
"Ja,ja", zeiden we, want we vinden Jacqueline eigenlijk best aardig.
Nu weten we dat ze gelijk had.
De koninginne was bevallen en uitgekraamd !!
zaterdag 11 augustus 2007
Water en Rijst
Vrijdag 10 augustus met Luca naar Blijburg gewandeld. Blijburg is het strand op IJburg waar de mensen heel blij zijn. (De rijschool op IJburg heet Rijburg; de slagerij Snijburg en het Aktiviteitencentrum Klei- en Breiburg.)
Luca wil het water in. Oma Riny vindt dat niet zo'n goed idee. Met moeite weet ze hem op andere gedachten te brengen.
Daarna at Luca zijn eerste rijstebrijburg. En dat deed ie helemaal zelf! Knap hè!
Van beide momenten zijn ook een filmverslagen gemaakt. Zie hierboven.
woensdag 8 augustus 2007
Ot & Sien spee-len met een hobbel-paard
Het is dan toch gelukt, mijn eerste vlog-filmpje.
Luca amuseert zich prima met mijn oude houten hobbelpaard. "Aaie" zegt hij als hij mooie objecten, zoals bloemen aanraakt. Dan weet hij dat ie niet mag knijpen, trekken of slaan.
dinsdag 7 augustus 2007
Twee achtereenvolgende zondagen
dinsdag 24 juli 2007
zorg bezorgd ontzorgd
woensdag 18 juli 2007
Perspectief
Ze vond de foto's vanaf het dak maar niks. "Van daaruit gezien is het maar een rommeltje." De Olympische Goden keken op alles neer, ook op tuinen. Het waren enkel liefhebbers van zichzelf.